Τριετίες: Ποιοι δεν θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από 1/1/2024 και ποιοι θα τις λάβουν από 1/1/2027

τριετίες

Δεν θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 αυξήσεις στους μισθούς τους με το “ξεπάγωμα” των τριετιών περίπου 2 εκατ. εργαζόμενοι. Δεν ισχύει το “ξεπάγωμα” των τριετιών για τους εργαζόμενους που έπιασαν δουλειά κατά την περίοδο 2012 με 2023, τόνισε με έμφαση η εργατολόγος Ματίνα Τριανταφύλλη μιλώντας στο MEGA.

Είτε έπιασε κανείς δουλειά το 2020 είτε έπιασε δουλειά το 2023 δεν μετράει καθόλου η προϋπηρεσία, διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «τα χρόνια αυτά τα μνημονιακά, τα χρόνια της κρίσης συνέβησαν πάρα πολλές αδικίες προκειμένου το κράτος να κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα των μισθών και για τις επιχειρήσεις αλλά και για το ίδιο το κράτος ως εργοδότη. Οπότε φυσικά έχουν υποστεί αυτή την αδικία οι εργαζόμενοι».

“Ξεπάγωμα” τριετιών: Ποιοι θα λάβουν την πρώτη αύξηση 1/1/2027

Και συνέχισε λέγοντας πως κάποιος που άρχισε να δουλεύει το 2020, για αυτόν η τριετία θα αρχίζει να μετρά το 2024 και θα δει την αύξηση του ξεπαγώματος της τριετίας στις  1/1/2027 που θα  έχει συμπληρώσει τα 3 έτη εργασίας.  Σχετικά με τον τρόπο που θα υπολογίζεται το “ξεπάγωμα” της τριετίας, είπε πως αυτό θα γίνεται κάθε φορά επί του κατώτατου μισθού και εξήγησε πως εάν αυξηθεί τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός, τότε τα επιδόματα προϋπηρεσίας θα αυξηθούν λίγο.

Παράλληλα επεσήμανε πως στο μέλλον αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων μόνο των κλαδικών συμβάσεων. «Το θέμα είναι ότι κάποιοι υπάγονται υποχρεωτικά στις  κλαδικές συμβάσεις και κάποιες επιχειρήσεις δεν υπάγονται υποχρεωτικά οπότε και εκεί μπορεί να γίνει ατομική συμφωνία» πρόσθεσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:

Οι νέοι εργαζόμενοι

Υπενθυμίζεται δε πως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε χθες στη Βουλή για τη διάταξη περί ξεπαγώματος τριετιών αλλά και για τους νέους εργαζόμενους . Όπως είπε η διάταξη του υπουργείο λέει πως «την πρώτη τριετία την κατοχυρώνουν όλοι και αυτοί που προσελήφθησαν μετά το 2012 θα πάρουν την αύξηση το 2027 που θα έχουν θεμελιώσει την πρώτη τους τριετία».

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης είχε επισημάνει πρόσφατα πως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν κάποια στοιχεία για το ξεπάγωμα της  περιόδου 2027 –2030.  «Ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Οικονομικών της περιόδου εκείνης θα πρέπει να συνεκτιμήσουν το εάν η ανεργία είναι πάνω ή κάτω του 10%» είχε τονίσει και είχε προσθέσει πως «η πράξη του υπουργικού συμβουλίου του 2012 που πάγωσε.. που ανέστειλε τις τριετίες – έβαλε ως όρο ότι πρέπει να κατέβει η ανεργία κάτω από 10% για να γίνει η άρση της αναστολής. Εμείς φέραμε την άρση της αναστολής δύο χρόνια νωρίτερα. Πιστεύουμε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά, πιστεύουμε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να πέφτει και επειδή ο πληθωρισμός πράγματι πλήττει πολύ τα εισοδήματα των εργαζομένων θέλαμε γρηγορότερα να πάρουν αυξήσεις». «Εάν η οικονομία πάει χειρότερα όλα τα μέτρα θα σταματήσουν» είχε προειδοποιήσει.

Exit mobile version