Τραπεζικό σύστημα IRIS: Παρατείνεται η προθεσμία για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων σύμφωνα με τον Χατζηδάκη- Τι πρέπει να γνωρίζετε

IRIS

Mικρή παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου στην προθεσμία για τη σύνδεση των ελεύθερων επαγγελματιών με το τραπεζικό σύστημα  IRIS προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας από το βήμα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την εγγραφή  600.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στο σύστημα IRIS έληγε αρχικά στις 30 Ιουνίου.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης για το  IRIS, είναι ένα σύστημα που  έχουν ήδη «αγκαλιάσει» 2,7 εκατ. συμπολίτες μας αποκτώντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν και εύκολα συναλλαγές έως 500 ευρώ. «Σε λίγες μέρες λήγει η προθεσμία που είχαμε θέσει για την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών στο σύστημα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μικρή παράταση, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία – λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων ήταν επικεντρωμένη στη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και ενδεχομένως δεν υπήρξε η κινητοποίηση που θα ευχόταν κανείς» σημείωσε.

Για το θέμα αυτό θα υπάρξει ενημέρωση των υπόχρεων από την ΑΑΔΕ. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πάντως ότι το επόμενο βήμα για θα είναι η επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα έως το
Μάρτιο του 2025.

«Η κυβέρνηση θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Θέλουμε όμως και ένα τραπεζικό σύστημα με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Ένα τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα
νοικοκυριά», σημείωσε ο υπουργός και κατέληξε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι την τελευταία πενταετία με αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την οικονομία μας συνολικά. Καταγράφονται δε οι θετικές εξελίξεις στο πρόσφατο Post Programme Surveillance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε αυτή την πρόοδο αλλά και για να εξασφαλίσουμε παράλληλα ότι προχωρούμε μπροστά με δικαιοσύνη και αντιμετώπιση όλων των διαρθρωτικών προβλημάτων που έχουν απομείνει σε όλα τα επίπεδα».

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Όσοι υπόχρεοι δεν το κάνουν θα κληθούν  πληρώσουν πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν δηλώσουν  επαγγελματικό λογαριασμό στην AAΔΕ  τότε θα καταβάλλουν  διοικητικό πρόστιμο ύψους  1.000 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως η εν λόγω υπηρεσία ενεργοποιείται είτε από τους ιδιώτες είτε  από τους ελεύθερους  επαγγελματίες μέσω του mobile app της τράπεζας τους. Οι πληρωμές  γίνονται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας. Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών  είναι αναγκαία η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και η επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή.

Η πίστωση των χρημάτων γίνεται μέσα σε 2 δευτερόλεπτά  στον παραλήπτη. Μετά ο τελευταίος  ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων αλλά και για τα στοιχεία του αποστολέα.

Οι υπηρεσίες 

Το IRIS  έχει τις παρακάτω υπηρεσίες:

Υπενθυμίζεται δε πως η υπηρεσία IRIS παρέχεται ήδη από την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Συνεταιριστική Ηπείρου, την Viva, Optima Bank και την  Αttica Bank.

 

Exit mobile version