Quantcast
Τράπεζες: Ποιες αλλαγές έρχονται στις προμήθειες - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Ποιες αλλαγές έρχονται στις προμήθειες

δημοσιεύτηκε:

Οι τράπεζες κατευθύνουν τους πελάτες τους σε μοντέλο συνδρομών και υπόσχονται σημαντικά χαμηλότερο κόστος συναλλαγών. Δηλαδή, όπως στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που οι πελάτες   καταβάλλουν μία μηνιαία συνδρομή και αυτή τους δίνει ένα πακέτο διαθέσιμων δωρεάν χρεώσεων για τραπεζικές συναλλαγές αντί  να πληρώνουν κόστος ανά τηλέφωνο.

Όφελος

Αν ξεπερνούν τις παροχές του πακέτου οι καταναλωτές, τότε θα χρεώνονται εξτρά και με λίγο τσιμπημένες τιμές.  Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” αναφέρει την πολιτική που εφάρμοσε μια συστημική τράπεζα για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με αυτήν, αν οι πελάτες επιλέξουν το ακριβότερο πακέτο της εν λόγω συστημικής τράπεζας  (κόστος 18,3 ευρώ/μήνα, δηλαδή 219,6 ευρώ/έτος) και παράλληλα έχουν έντονη δραστηριότητα, τότε το όφελός τους θα φτάνει τα 54,3 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγράμματα. Όπως και με τους λογαριασμούς τηλεφωνίας, οι πελάτες πληρώνουν τις συνδρομές ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν τις παροχές.

Η συστημική τράπεζα

Επίσης επισημαίνεται πως η εν λόγω συστημική τράπεζα έχει υιοθετήσει το μοντέλο αυτό με τη δημιουργία «πακέτων» προμηθειών με χρέωση από 0,60 ευρώ έως 10 ευρώ το μήνα. Αυτό που έγινε τώρα είναι ότι ανακοίνωσε τον εμπλουτισμό των πακέτων του προγράμματος και αρκετές καθημερινές συναλλαγές θα διενεργούνται με χαμηλό κόστος ή και δωρεάν όσον αφορά στις προμήθειες, αρχής γενομένης από τις 2 Αυγούστου. Εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών και άλλες τράπεζες να προχωρήσουν σε παρόμοιες ανακοινώσεις.

Πιέσεις

Σε ανοιχτή ρήξη βρίσκονται εδώ και καιρό κυβέρνηση και τράπεζες για το θέμα των χρεώσεων. Θυμίζουμε ότι στις 25 Ιουνίου, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών είχε καλέσει τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών (π.χ. τηλεπικοινωνίες), για να μη χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν προχωρήσει και σε πράξεις στο παρελθόν, όπου έκριναν ό,τι είχε χρειαστεί. Στις 21 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμο 41,7 εκατ. σε τράπεζες και ΕΕΤ για εναρμονισμένη πρακτική στα διατραπεζικά συστήματα και τις υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ στις 8 Ιανουαρίου 2024, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 250.000 ευρώ στην Αlpha Τράπεζα Α.Ε. για παράνομη επιβάρυνση δανειολήπτη στεγαστικού δανείου.

Σημαντικό έσοδο ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Οι προμήθειες είναι σημαντικό έσοδο για τις τράπεζες, στο οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται η μεγάλη αύξηση κερδών τους. Τα συνολικά έσοδα από προμήθειες το 2023, εντός και εκτός συνόρων, έφτασαν στα 1,8 δισ. ευρώ, στα +200 εκατ. ευρώ, από 1,6 δισ. ευρώ το 2022. Με το νέο μοντέλο μετατρέπουν τα «πιθανά έσοδα», όπου μπορεί να υπάρχει σημαντική διακύμανση στο πόσοι θα επιλέξουν να πληρώσουν προμήθειες, σε «αναμενόμενα έσοδα», από συνδρομές απ’ όπου τα περιμένουν «βρέξει – χιονίσει». Η διαφορά είναι τεράστια υπέρ της επιχείρησης και για αυτό το μοντέλο της συνδρομής επεκτείνεται σχεδόν παντού γύρω μας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.