Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεσή της να σταματήσει την έρευνα για τον τρόπο που οι ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές χρησιμοποίησαν μελλοντικές φορολογικές απαιτήσεις τους από ζημιές που είχαν στο παρελθόν, προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά τις κεφαλαιακές θέσεις τους.
Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι τράπεζες αυτές, όπως και οι ελληνικές, θα αποφύγουν την ανάγκη να βρουν νέα κεφάλαια για να καλύψουν τα κενά που θα άφηνε η χρήση του λεγόμενου αναβαλλόμενου φόρου.
Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, το ενδεχόμενο αυτό θα δημιουργούσε πρόσθετες ανάγκες, σε μία περίοδο που θα χρειασθούν ούτως ή άλλως σημαντικά κεφάλαια, το ακριβές ύψος των οποίων θα είναι γνωστό στο τέλος Οκτωβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στοιχείων του ενεργητικού τους και τα stress tests από την ΕΚΤ.
Η Κομισιόν εξέφρασε την πρόθεσή της να σταματήσει την έρευνα μετά την πρόταση που έκανε η ισπανική κυβέρνηση σήμερα, η οποία προβλέπει την έγκριση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου έως την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει, ωστόσο, να πληρώσουν ένα τέλος 1,5% για τον αναβαλλόμενο φόρο που χρησιμοποίησαν από το 2008 έως το 2015, ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος που θα προκύψει από το επόμενο έτος θα εγγυάται από το κράτος έως ένα ορισμένο επίπεδο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνησης.
«Θεωρούμε ότι οι προταθείσες αλλαγές, εάν εφαρμοσθούν αντίστοιχα, θα καλύψουν τις ανησυχίες μας με ικανοποιητικό τρόπο και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας γι τα μέτρα που αφορούν τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου», δήλωσε ο Ρικάρντο Καρντόζο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών δήλωσαν ότι εξετάζουν ακόμη τα συστήματα της Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, αλλά η έγκριση των ισπανικών μέτρων δίνει στις χώρες αυτές ένα σχέδιο να αποφύγουν μελλοντικές έρευνες, αναφέρουν οι Financial Times.