Έκρηξη δανεισμού των τραπεζών από το Ευρωσύστημα – την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA – σημειώθηκε τον Ιανουάριο, λόγω, μεταξύ άλλων, των αναλήψεων καταθέσεων που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα.
Συγκεκριμένα, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα έφθασε στο τέλος Ιανουαρίου στα 87,4 δισ. ευρώ από 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014..
Σύμφωνα μα τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να δανειστούν τον Ιανουάριο μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), που έχει υψηλότερο κόστος, περίπου 5,2 δισ. ευρώ, ενώ είχαν μηδενικίο δανεισμό τον Δεκέμβριο.. Επιπροσθέτως, στα 82,2 δισ. ευρώ αυξήθηκε το υπόλοιπο των δανείων τους από την ΕΚΤ.
Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων, ύψου; 12 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις αγορές εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου και την άρνηση των ξένων τραπεζών να ανανεώσουν τις γραμμές ρέπος, ανάγκασαν τις ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στον ELA.
Ο δανεισμός από τον ELA, που έχει επιτόκιο 1,5% έναντι μόλις 0,05% που είναι το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΚΤ, αναμένεται ότι αυξήθηκε κατακόρυφα τον Φεβρουάριο, καθώς η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις 4 Φεβρουαρίου. Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ αύξηση το πλαφόν για δανεισμό από τον ELA στα 68,3 δισ. ευρώ, καθώς συνεχίζονταν η μείωση των καταθέσεων.
Η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.
Πηγή: Reuters