Να υπάρξουν αλλαγές σε κοινωνικά επιδόματα, να επαναξιολογηθούν οι φοροαπαλλαγές αλλά και να ενισχυθούν τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές προτείνει στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στην κυβέρνηση μέσω της ετήσιας έκθεσης ΤτΕ για την ελληνική οικονομία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
Αναλυτικά, ο Στουρνάρας ζητεί να γίνουν τα εξής:
1.Να επαναξιολογηθούν οι υφιστάμενες φοροαπαλλαγές:
Με αυτόν τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής αλλά και προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει επαναξιολόγηση στην κοινωνική χρησιμότητα αυτών των φοροαπαλλαγών αλλά και στην κατάλληλη στόχευση.
Σημειώνεται δε πως είναι αναγκαίο να γίνει αυτή επαναξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητά των φοροαπαλλαγών στην τρέχουσα συγκυρία αλλά και να επιτευχθεί μεταξύ άλλων ο σκοπός αναφορικά με την στήριξη των ευάλωτων ομάδων, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και την προώθηση της καινοτομίας. Αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων ως προς τη χρήση των φοροαπαλλαγών, θα ενίσχυε τη φορολογική δικαιοσύνη αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούσε να αυξήσει και τα φορολογικά έσοδα.
2. Να υπάρξει καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών:
Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει επειδή στην χώρα μας υπάρχει έντονο το φαινόμενο της απόκρυψης των εισοδημάτων και συνεπώς της φοροδιαφυγής. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια για τη χορήγηση των κοινωνικών δαπανών πέραν των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δημόσιοι πόροι δεν χρησιμοποιούνται δίκαια καθώς τα κοινωνικά επιδόματα χορηγούνται στους πολίτες με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα τη στιγμή που είναι αυξημένη η φοροδιαφυγή στην χώρα μας. Αυτό φαίνεται από το ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός. Αυτό δείχνει πως οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα κλιμάκια της εισοδηματικής κατανομής.
3.Να διευρυνθεί η φορολογική βάση με επαναξιολόγηση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών:
Αυτό πρέπει να γίνει διότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το πλήθος αλλά και το κόστος αυτών των φοροαπαλλαγών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στα 15,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ποσό των φοροαπαλλαγών το 2023 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό από 12,88 δισ. ευρώ που ήταν το 2022 ενώ ο αριθμός τους ανήλθε σε 1.064 από 1.047 που ήταν .
Μία νέα αξιολόγηση με αύξηση των ελέγχων ως προς τη χρήση των ειδικών εκπτώσεων θα ενίσχυε τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Με αυτό τον τρόπο η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, κατανέμοντας παράλληλα το φορολογικό βάρος πιο δίκαια και αναλογικά
4.Να αυξηθεί η δέσμη των φορολογικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής:
Τα εν εξελίξει μέτρα ενίσχυσης του τεχνολογικού οπλοστασίου των φορολογικών αρχών συμβάλλουν στο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή αλλά βελτιώνουν και τη δυνατότητα στόχευσης των παροχών.
5. Να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις αλλά και η παραγωγικότητα της εργασίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να γίνουν δράσεις που αφορούν στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, στην ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου, στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης αλλά και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος που θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού.
Παράλληλα πρέπει να αρθούν οι κανονιστικοί περιορισμοί στην πρόσβαση και την άσκηση ορισμένων επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίοι παραμένουν μεγαλύτεροι από ό,τι κατά μέσο όρο στην ΕΕ, η αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, οι οποίες υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Επίσης στην άνοδο της εγχώριας αποταμίευσης θα πρέπει να στηριχθεί η διεύρυνση των επενδύσεων. Διότι χωρίς τη συμβολή αυτή υπάρχει ανισορροπία μεταξύ εθνικών αποταμιεύσεων και επενδύσεων και αυτό επηρεάζει αρνητικά και το ισοζύγιο πληρωμών.
6. Ασφαλιστικές εισφορές :
Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές / να επιδοτηθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μετά την αύξηση του μισθολογικού κόστους. Παράλληλα οι αποφάσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.