Τον Οκτώβριο το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Μέχρι και τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης που θα συναποφασίσουν το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και  οι εμπορικές τράπεζες, για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας τη; Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Στο σχέδιο αυτό θα υπάρχει μια πλήρης κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων, με επιμέρους χαρακτηρισμούς για το αν αυτά είναι ανακτίσημα ή όχι, αν αφορούν βιώσιμες ή μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει μια όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με την συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ, της ΤτΕ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα έχει ως αποστολή να προδιαγράψει το πλαίσιο αλλά και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το αποτέλεσμα της ομάδας εργασίας θα παραδοθεί στη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Στο μεταξύ, μέχρι και το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση ποιότητας χαρτοφυλακίου (AQR) που θα περάσει στο στάδιο του τεστ κοπώσεως με την συνεργασία της ΕΚΤ, της ΤτΕ και του Ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας.

Ανώτερο στέλεχος τη Τράπεζας της Ελλάδας τόνιζε πριν από λίγη ώρα, ότι η όλη διαδικασία μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου. Τόνιζε επίσης ότι, μετά τον αποκλεισμό των καταθετών από την διαδικασία του Bail in, έχει δοθεί έμφαση για την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο και – φυσικά – στην διοίκηση των τραπεζών.

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι επιτυχημένη θα θεωρηθεί μια ανακεφαλαιοποίηση, αν η διοίκηση των τραπεζών παραμείνει ιδιωτική και υπάρξει σταθερή κεφαλαιακή βάση για την χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Exit mobile version