Το Ταμείο Ανάκαμψης στη μάχη κατά της ανεργίας. «Ροκανίζεται» μέρα με τη μέρα το ποσοστό ανεργίας, γεγονός που αποτυπώνεται με σαφήνεια και στα στοιχεία που δημοσιεύονται από φορείς το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία είναι ακόμη παρούσα, μια νέα κρίση, αυτή τη φορά ενεργειακή, έχει κάνει την εμφάνισή της, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης έχουν αποσυρθεί, οι δείκτες της ανεργίας σταδιακά αποκλιμακώνονται.
Σε πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε σημαντική άνοδος απασχόλησης σε εννέα κλάδους. Στην έκθεση αποτυπώνεται μείωση του ποσοστού ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο 15,8%, από 16,7% ένα έτος νωρίτερα, ως αποτέλεσμα της ανόδου της απασχόλησης (+71,3 χιλ. άτομα), που προήλθε κυρίως από περιορισμό του μη ενεργού πληθυσμού (-48,9 χιλ. άτομα) και δευτερευόντως του αριθμού των ανέργων (-22,4 χιλ.).
Όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr η θετική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία κόντρα στην πανδημία είναι ο παράγοντας που ρυθμίζει καθοριστικά τους δείκτες απασχόλησης και ανεργίας. Όπως επισημαίνουν, με κάθε αύξηση του ΑΕΠ δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Αποκλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας στην Ελλάδα καταγράφει και ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, καθώς τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ μειώθηκε κατά 4,96% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα υποχώρησε κατά 8%.
Πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης
Κι όλα αυτά πριν ακόμα ξεκινήσει να υλοποιείται το μπαράζ προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας αξιοποιώντας τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης.
Εξάλλου, στη διατήρηση των θέσεων εργασίας συμβάλλουν καθοριστικά οι δράσεις του ΟΑΕΔ, οι οποίες στοχεύουν όχι μόνο στην κατάρτιση και την ενίσχυση των δυνατοτήτων που έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Οργανισμός ήδη «τρέχει» αρκετά προγράμματα απασχόλησης, όπως είναι πρόγραμμα 9.200 δικαιούχων “Επιταγής Επανένταξης στην αγορά εργασίας”, αλλά και το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, το οποίο στοχεύει στην επανένταξη στην αγορά εργασίας 3.000 ανέργων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καταρτιστούν περίπου 500.000 εργαζόμενοι στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ειδικής δράσης ύψους 541 εκατ. ευρώ, η οποία θα απευθύνεται σε νέους, ειδικές ομάδες πληθυσμού (άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης, άτομα με ειδικές ανάγκες), μακροχρόνια ανέργους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, κ.α. Η δράση αυτή θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων από τους εργοδότες για ένα διάστημα μετά την ολοκλήρωση της.