Το σχέδιο Στουρνάρα για πλεονάσματα 2%

Πολυετές σχέδιο, με πλέγμα παρεμβάσεων για το χρέος, που ίσως αποδειχθεί «κλειδί» για έναν πολιτικό συμβιβασμό Ευρωζώνης και ΔΝΤ, έχει παραδώσει η Τράπεζα της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην καρδιά του «Σχεδίου Στουρνάρα», που έγινε σε συνεννόηση και συνεργασία με την κυβέρνηση, βρίσκεται η 20ετής διατήρηση των πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% που είναι ο στόχος στον οποίο επιμένει η Ευρωζώνη διαφωνώντας με το Ταμείο που θεωρεί τη διατήρηση τέτοιων πλεονασμάτων μη ρεαλιστική. Στοχεύει στο να καταστήσει βιώσιμο πλεόνασμα για τα επόμενα 20 χρόνια και να «ανταλλάξουμε λιτότητα με μεγαλύτερη ανάπτυξη» λένε πηγές με γνώση των λεπτομερειών του σχεδίου.

Έρχεται δε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει εάν και πόσα θα πληρώσει, εφόσον θέλει να διατηρήσει το Ταμείο στο πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν διπλωματικές πηγές με γνώση των θέσεων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους το σχέδιο της ΤτΕ που έχει παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου θα φέρει τρία βασικά οφέλη:

1. Δραστικό περιορισμό των δαπανών για τόκους κατά περίπου 3% του ΑΕΠ -που με σημερινά δεδομένα για το ΑΕΠ μεταφράζεται περίπου σε 5,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το πακέτο των μέτρων που συνόδευσαν την πρώτη αξιολόγηση.

2. Περιορισμός κάτω από το 15% του ΑΕΠ, βασικού δείκτη που «κυνηγά» το ΔΝΤ για να αποτιμηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, που θα καταστούν διαχειρίσιμες.

3. Μείωση, τελικά του δημοσίου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2030 και στο 89% το 2035, αντί του 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους.

Τρεις πυλώνες
Οι κεντρικοί πυλώνες του σχεδίου, σύμφωνα με την Ημερησία, αφορούν στα εξής:

1. Ουσιαστικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ώστε να αναληφθούν δράσεις για ελάφρυνση του χρέους. Εδώ θα μπορούσαν να ενταχθούν τα εξής: Σημαντική επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων και της περιόδου χάριτος για αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων, ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου να διατηρούνται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

2. Να εξομαλυνθούν οι μελλοντικές πληρωμές τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αλλά για τα διμερή δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης (τα δάνεια του GLF, ύψους 52,9 δισ. ευρώ) για μια περίοδο 20 ετών.

3. Επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια.

Κεντρικός πόλος στο σχέδιο της ΤτΕ είναι αυτές οι δράσεις να συνδυαστούν με ουσιαστική πρόοδο σε τρεις τομείς, ώστε να προκύψει ως άμεση συνέπεια η βιωσιμότητα του χρέους, παράλληλα με τη δυνατότητα σημαντικής χαλάρωσης του δημοσιονομικού στόχου:

1. Μία πιο στοχευμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

2. Άνοιγμα όλων εκείνων των αγορών που δεν έχουν απελευθερωθεί πλήρως, ακόμη

3. Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Η καλή συνεργασία του Γ. Στουρνάρα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, φέρνει το σχέδιο για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας που θα κατατεθεί στους δανειστές.


Exit mobile version