Συνέντευξη Τύπου για το «καλάθι του νοικοκυριού», τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ αλλά και για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τις μειωμένες ποσότητες στα προϊόντα με αυξημένες τιμές στα σούπερ μάρκετ θα παραχωρήσουν σήμερα στις 10:30 π.μ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ),Χαράλαμπος Μελισσινός και ο CEOτης Warply και υπεύθυνος της πλατφόρμας e-katanalotis, Γιάννης Δοξαράς.
Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τις μειωμένες ποσότητες στα προϊόντα με αυξημένες τιμές μίλησε πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης στον Realfm και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.
«Οι καταγγελίες δεν είναι αληθείς, δεν αποδείχθηκαν αληθινές ως προς τον έλεγχο. Όχι, ότι δεν υπάρχουν μειώσεις στις συσκευασίες, ασφαλώς και υπάρχουν και δεν απαγορεύεται κιόλας. Απαγορεύεται να ξεπεράσεις το περιθώριο κέρδους που έχει κλειδώσει στον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτές οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα δύο χεριών. Το να μειώσει μια επιχείρηση το περιεχόμενο, αλλά η τιμή να είναι στο περιθώριο κέρδους, δεν είναι παράνομο» τόνισε:
«Δεν έχουμε βάλει νόμο που να απαγορεύει την αλλαγή της συσκευασίας. Παράνομο θα ήταν αν η τιμή που πουλάς τη νέα συσκευασία, στη στάθμιση που κάνουμε, βγάζει μεγαλύτερο κέρδος. Εμείς το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, το έχουμε βάλει σταθμισμένο, δηλαδή δεν είναι στη συσκευασία αλλά στο γραμμάριο, στο λίτρο. Άρα ασχέτως του όποιου τεχνάσματος βρει η εταιρεία να κάνει στη συσκευασία, για λόγους μάρκετινγκ να το πω απλά, εμείς ελέγχουμε σταθμισμένα, δεν μπορεί να μας ξεφύγει. Άρα δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει αν κάνει αυτό το πράγμα» συμπλήρωσε.
Τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο μετά τις καταγγελίες
Πρωτοβουλίες φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύστερα από καταγγελίες που έχουν γίνει.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων νέο τρόπο αναγραφής των τιμών στα προϊόντα προκειμένου να γνωρίζουν οι καταναλωτές τόσο την τιμή των γραμμαρίων των συγκεκριμένων της συσκευασίας όσο και την τιμή του κιλού. Συνεπώς τα νέα καρτελάκια τιμών των συσκευασμένων και των χύμα προϊόντων θα είναι με μεγαλύτερη και ενιαία γραμματοσειρά, δηλαδή θα είναι πιο ευκρινή στους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στο κάθε καρτελάκι τόσο η τιμή ανά τεμάχιο ακόμη και εάν έχει προσφορά όσο και η προηγούμενη τιμή, αλλά και η τιμή ανά κιλό για να μπορεί να επιλέγει ο καταναλωτής εάν τον συμφέρει να το αγοράσει ή όχι. Ο κ. Γεωργιάδης ενδέχεται να αναφερθεί εκτενώς σε αυτό το νομοσχέδιο
Τα τρικ ακρίβειας στα ράφια
Ενδεικτικά κάποια προϊόντα στα οποία έχει η μειωθεί η ποσότητα και έχει αυξηθεί η τιμή τους:
Αρακάς
Αρχικά η συσκευασία του ήταν στα 450 γραμμάρια και πωλούνταν στην τιμή των 2,78 ευρώ.
Μετά η συσκευασία μειώθηκε στα 42ο γραμμάρια και η τιμή του αυξήθηκε στα 2,89 ευρώ
Ψωμί του τόστ
Αρχικά η συσκευασία του ήταν στα 350 γραμμάρια και πωλούνταν στην τιμή των 1,16 ευρώ και συσκευασία του ήταν στα 350 γραμμάρια
Μετά η συσκευασία συρρικνώθηκε στα 325 γραμμάρια και η η τιμή του διαμορφώθηκε στο 1,20 ευρώ
Γιαούρτι
Αρχικά η συσκευασία του ήταν στο 1 κιλό και πωλούνταν στην τιμή των 3,67 ευρώ
Μετά η συσκευασία μειώθηκε στα 900 γραμμάρια και η η τιμή του “σκαρφάλωσε” στο 3,98 ευρώ