To plan B για την ενεργειακή επάρκεια – Δύσκολος ο Αύγουστος με εκτίναξη τιμών

αγωγός- φυσικό αέριο

Και σχέδιο «Β» για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Κλειδιά» του κυβερνητικού προγραμματισμού είναι η υπογραφή συμφωνίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία και η άμεση επιστροφή της λιγνιτικής παραγωγής.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Το βλέμμα στραμμένο στην 21η Ιουλίου, οπότε και θα διαφανούν οι προθέσεις του Κρεμλίνου σχετικά με το αν θα κλείσουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει η κυβέρνηση, που εκπονεί με προσοχή το σχέδιο άμυνας απέναντι στη ρωσική ενεργειακή πολιορκία, ώστε σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει ανεπάρκεια.

«Κλειδιά» του κυβερνητικού σχεδίου είναι η… επιστροφή της λιγνιτικής παραγωγής και η υπογραφή συμφωνίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία από τη χώρα μας, όπως υποχρεώνουν άλλωστε οι κοινοτικοί κανόνες που πρόσφατα ενέκρινε η Ε.Ε.

Παράλληλα, για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που σε ποσοστό 40%-50% προέρχεται από τη Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο-ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. H αξιοποίηση του λιγνίτη κρίνεται απαραίτητη ώστε να περιοριστεί η χρήση του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου αυξάνεται ημέρα με την ημέρα, με το κόστος για τον κρατικό Προϋπολογισμό να είναι δυσθεώρητο.

Άλλωστε, ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση δεν είναι η ενεργειακή επάρκεια, αλλά πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές και πόσα εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν να διατεθούν από τον Προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ θα θέσει σε λειτουργία και τις επτά λιγνιτικές μονάδες, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από το φθινόπωρο.

Τέλος του μήνα, το πλωτό δεξαμενόπλοιο που έφτασε στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας θα μπορεί να αποθηκεύει πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, ενώ και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με διπλό καύσιμο είναι έτοιμες, αν χρειαστεί, να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για ένα καυτό εξάμηνο, ενώ βλέπουν την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης έπειτα από δύο με τρία χρόνια. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει πως η χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου, θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς έχει διασφαλισμένες εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας.

Ωστόσο, το αν θα υπάρξει πίεση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα βρεθούν χώρες όπως η Βουλγαρία, στην οποία κατευθύνεται μέρος των εξαγωγών της Ελλάδας.

Χρυσή συμφωνία

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές της Ιταλίας βρίσκονται οι αντίστοιχες ελληνικές όσον αφορά την αποθήκευση αερίου όπως υποχρεώνουν οι κοινοτικοί κανόνες που πρόσφατα ενέκρινε η Ε.Ε. Με βάση αυτούς τους κανόνες, χώρες που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για αποθήκευση αερίου θα πρέπει να αποθεματοποιήσουν σε υποδομή γειτονικού κράτους ποσότητα καυσίμου ίση με το 15% της περσινής ετήσιας κατανάλωσής τους.

Η χώρα μας προσανατολίζεται να αποθηκεύσει περίπου 250 εκατ. κυβικά μέτρα. Το κόστος για το απόθεμα προσδιορίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, με ένα μέρος να καλύπτεται από το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί σε δεύτερη φάση. Οι κοινοτικοί κανόνες επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να συνδράμουν και με εθνικούς πόρους, ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες να εξευρεθούν έξτρα κονδύλια από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Αυτός ο μηχανισμός θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού των χωρών με φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μοιραστεί το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η πλήρωση των αποθηκευτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Συνολικά, η Ενωση θα προσπαθήσει συλλογικά να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου το 2022.

Οι τιμές

O Αύγουστος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας, αφού, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι η τιμή της μεγαβατώρας θα ξεπεράσει στη χονδρεμπορική ρεύματος τα 450-500 ευρώ, καθώς ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου τον Ιούλιο προεξοφλούν ότι το κόστος του ρεύματος θα εκτοξευθεί.

Τα 722 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για τις επιδοτήσεις του Ιουλίου υπολογίστηκαν με τιμή της μεγαβατώρας στα 240 ευρώ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

Exit mobile version