Η Κύπρος και επισήμως πλέον εξέρχεται του μνημονίου όπως ανακοίνωσε και το Eurogroup, ενώ πριν τις επίσημες ανακοινώσεις την είδηση είχαν επιβεβαιώσει με αναρτήσεις τους στο twitter τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.
Ο Ν. Αναστασιάδης στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα».
«Η Κύπρος εκτός Μνημονίου.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος» σημειώνει στη δική του ανάρτηση ο Χ. Γεωργιάδης.
Το πρόγραμμα, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.
Η Λευκωσία καλείται να εφαρμόσει μία σειρά εναπομεινάντων δεσμεύσεων, όπως το σχέδιο για την υγεία, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ως αποτέλεσμα τις ελλιπούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η κυβέρνηση θα στερηθεί της τελευταίας δόσης, ύψους 275 εκατ. ευρώ.
Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν τις κυπριακές αρχές για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, τονίζοντας πως στηρίζουν την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα η πλήρης ανακοίνωση του Eurogroup για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο έχει ως εξής:
«Το Eurogroup στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής χωρίς μια διάδοχη ρύθμιση.
Το Eurogroup συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την συνολικά επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος και τα σημαντικά επιτεύγματα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και επίσης ευχαριστεί τους θεσμούς για την ζωτική συνεισφορά τους προς το στόχο αυτό.
Το Eurogroup καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται με ανοδική τάση και ότι το τραπεζικό σύστημα έχει θεραπεύσει περαιτέρω τις πληγές του.
Η δέσμευση των αρχών και του κυπριακού λαού στις συμφωνίες του προγράμματος ήταν σημαντικές για μια δημοσιονομική προσαρμογή που ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις ήταν κρίσιμες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, με το κράτος να επιστρέφει στις διεθνείς αγορές.
Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ειδικότερα έχει υποστεί έναν βαθύ μετασχηματισμό.
Η απόσταση που έχει καλυφθεί από τον Μάρτιο του 2013 ήταν μεγάλη και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται είναι κρίσιμα για την επιστροφή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην βιωσιμότητα.
Ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προσπάθεια για να διασφαλιστεί η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο υγιή επίπεδα.
Αυτό περιλαμβάνει και μια αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας και των νόμων για τις εξώσεις που υιοθετήθηκαν το 2015 μαζί με επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων η νομοθεσία για την πώληση στοιχείων ενεργητικού και η αποτελεσματική χρήση όλου του εύρους των διαθέσιμων εργαλείων για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Την ίδια στιγμή, το Eurogroup σημειώνει ότι η τελευταία προαπαιτούμενη δράση για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Η ιδιωτικοποιήση της Κυπριακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα ήταν ένα ακόμα βήμα που θα τόνωνε την ανάπτυξη.
Σε συνδυασμό με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και άλλα διαρθρωτικά μέτρα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος, θα παγίωναν τις βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά και θα στήριζαν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Συνολικά, περίπου το 30% των 9 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα μέσω του προγράμματος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στις 7 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την νέα δέσμευση των κυπριακών αρχών να συνεχίσουν την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών και το μεταρρυθμιστικό momentum μεσοπρόθεσμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που απομένουν.
To Εurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Κύπρο, inter alia στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος και των καθιερωμένων και ειδικών πλαισίων εποπτείας της Ε.Ε. και της ευρωζώνης αντίστοιχα.»