Το ΔΝΤ ζητά διαγραφή ελληνικού χρέους για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, θέτει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους, προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Peter Spiegel, ο Πόουλ Τόμσεν προειδοποίησε στο Eurogroup της Ρίγα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η εκτροπή του ελληνικού προγράμματος από τους στόχους του είναι μεγάλη, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μη συναινέσει το Ταμείο σε εκταμίευση χωρίς διαγραφή του χρέους.

Αντίστοιχη απειλή είχε απευθύνει και το 2012 το ΔΝΤ, χωρίς να την υλοποιήσει.  Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πρόκειται να καταβάλλει τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ που είναι αντικείμενο της σημερινής διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της. 

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup της Ρίγας τον περασμένο μήνα, ο Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, θεωρεί το ΔΝΤ.

Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Π. Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρίωρη συνάντηση στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το κενό ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτήν την στιγμή» είπε ανώτατος αξιωματούχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, η οποία αντιστέκεται σε νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης πιθανότατα θα συγκρουστούν με το ΔΝΤ για το ζήτημα.

Exit mobile version