Το «ανοικτά μέτωπα» του συστήματος υγείας

Της Αιμιλίας Σταθάκου

 

Σημαντικά στοιχεία, για  παρόν και το μέλλον του συστήματος υγείας, στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 6ου Pharma & Health Conference 2015. Μάλιστα παρουσιάστηκαν δεδομένα για τη φαρμακευτική δαπάνη ανά ιατρική ειδικότητα και γεωγραφική περιφέρεια.

Ο Γιάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, επισήμανε ότι «στόχος μιας πολιτικής πρέπει να είναι η καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, η ορθολογική συνταγογράφηση και ο έλεγχος δαπανών. «Εμείς πρέπει να επιμείνουμε να διαμορφώνουμε δικούς μας στόχους οι οποίοι οδηγούν σε  υποστόχους όπως η αύξηση εγχώριας παραγωγής γενοσήμων, ανάπτυξη έρευνας, πολιτική εισόδου καινοτόμων φαρμάκων, ελάττωση συμμετοχής ασθενών», επεσήμανε

Δημήτρης Κοντός, Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι οι μειώσεις δαπανών Υγείας ήταν εξαιρετικά μεγάλες τα τελευταία χρόνια καθώς άγγιξαν το 35,3% στη συνολική δαπάνη υγείας, με 41% στη δημόσια δαπάνη υγείας και 50% στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του ΕΟΠΥΥ ,αναφέρθηκε στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, ο οποίος εκσυγχρονίζεται και για πρώτη φορά τέθηκε σε Διαβούλευση. Ενώ τα επόμενα βήματα του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν, Κλινικό έλεγχο real time, Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και Κάρτα Υγείας, Ασφαλιστική κάλυψη οδοντιατρικής περίθαλψης, Στελέχωση και ενεργοποίηση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Αξιοποίηση στοιχείων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την Υγεία και για την Ανάπτυξη» κατέληξε.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε ο  Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με την οποία ,τρεις ιατρικές ειδικότητες (γενικοί ιατροί, παθολόγοι και καρδιολόγοι) συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2014 ,γεγονός που υποδηλώνει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων.

Ο  Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής & Διευθυντής, ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, σημείωσε ότι «όλη η Ευρώπη ασχολείται με την αναδιοργάνωση των συστημάτων Υγείας. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει πολλά προς σωστή κατεύθυνση και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πλέον επιτυχημένος τομέας της Δημόσιας Διοίκησης, παρόλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα».

Η  Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε ότι «το φάρμακο δέχεται ακόμα πιέσεις καθώς το σύστημα τιμολόγησης είναι στα όρια και η περαιτέρω συμπίεση τιμών θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Με την παρούσα πολιτική  θα καταστεί, τόνισε η κα Κοσμοπούλου, ασύμφορη η κυκλοφορία πολλών ελληνικών φαρμάκων. Όμως η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί λύση για την εθνική οικονομία και πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα καθώς η ΠΕΦ διαθέτει 11.000 θέσεις εργασίας, εξάγει ποιοτικά ελληνικά φάρμακα σε 85 χώρες παγκοσμίως, και «τρέχει» 85 ερευνητικά προγράμματα, παρά το ασφυκτικό κλίμα. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως επισήμανε θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Novο Nordisk, υπογράμμισε την ανάγκη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, που θα διασφαλίζει σε βάθος χρόνου τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

Ο Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Novartis Hellas σημείωσε ότι «Στην Ελλάδα υπάρχουν καλά εργαλεία τα οποία πρέπει  όμως να εφαρμόσουμε .Είναι σημαντικό τα φαρμακευτικά προϊόντα να αποζημιώνονται μόνο εφόσον υπάρχει μετρήσιμη αξία για τον ασθενή. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών. Παράλληλα όμως η Πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει στην Ανάπτυξη της φαρμακευτικής .

Ο Dr. Joao Barroca, Διευθύνων Σύμβουλος, Bayer Hellas,  τόνισε ότι τους τελευταίους 7-8 μήνες το περιβάλλον δεν ήταν σαφές και αυτό που απαιτείται είναι ένας οδικός χάρτης ώστε ο καθένας να ξέρει τι μπορεί να κάνει.

Ο  Κωνσταντίνος Κοφινάς ,Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Merck  σημείωσε ότι «Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σ’ ένα  πρόγραμμα δράσης και να καταλήξουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες σημειώνοντας ότι αν λειτουργήσουν όλα τα προαναφερόμενα μέτρα και υπάρξει πρωτογενής έλεγχος  δεν θα χρειαστεί να υπάρξει πυρόσβεση στο τέλος με το clawback».

Ο  Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, MSD επεσήμανε ότι «όσο πιο πολλά δεδομένα έχουμε, οι οριζόντιες πολιτικές φτάνουν στο τέλος τους». Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση, τόνισε ότι το σύστημα είχε μοναδική φιλοσοφία τη μείωση της δαπάνης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που απαιτείται είναι ένα πιο απλό και ελεύθερο σύστημα τιμών, μια διαδικασία αποζημίωσης που θα αναγνωρίζει την αξία νέων φαρμάκων, αλλά και επένδυση στους ανθρώπους στον ΕΟΠΥΥ.

Ενώ ο  Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας, MD, PhD σημείωσε ότι «χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο πρίγκιπας είναι ο ασθενής. Το σύστημα υγείας προδόθηκε απ’ όλους με κακοδιαχείριση όλων των εμπλεκομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε περίπου 30.000 περισσότερους γιατρούς, από χώρες όπως Πορτογαλία, Τσεχία, Βέλγιο».

 

 

 

 

 

Exit mobile version