Την πεποίθηση ότι, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά το μόνο μέτρο που άρει ανισότητες που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα εξέφρασε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου, στο πλαίσιο του 5ο Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Τα παραπάνω ανέφερε η κ.Καλογήρου με αφορμή τον νόμο που θα τεθεί σε ισχύει από τις αρχές του νέου έτους όσον αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, προκαλεί αλυσίδα αρνητικών συνεπειών επί του συνόλου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε μια περίοδο που την κρισιμότητα της οποίας κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί», τόνισε η περιφερειάρχης.
Οι δανειστές είναι ριζικά αντίθετοι στην διατήρηση αυτής της εξαίρεσης και δηλώνουν πως ό,τι έχει συμφωνηθεί θα ισχύσει κανονικά. Έτσι η αύξηση του ΦΠΑ που θα συμπαρασύρει σε αύξηση μία σειρά προϊόντων σε αυτές τις περιοχές από την 1η Ιανουαρίου είναι προ των πυλών.
Τι θα φέρει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Οι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την Ελλάδα είναι 24% ο κανονικός που βαρύνει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 13% ο μειωμένος που επιβάλλεται στα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμμάτων και 6% ο υπερμειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται στα φάρμακα. Στα νησιά του Αιγαίου οι συντελεστές αυτοί είναι 17%, 9% και 5% αντίστοιχα.
Εφόσον καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές τότε στα νησιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ειδικό φορολογικό καθεστώς θα σημειωθούν ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτά.
Οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24%.
Ειδικότερα θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο ΦΠΑ για φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά εφημερίδες. Από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα γαλακτοκομικά λαχανικά βρώσιμα φρούτα, δημητριακά, άμυλα προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικά νερά, λιπάσματα, ΔΕΗ ξενοδοχεία.
Από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, λεωφορεία καύσιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, εστίαση και catering.