Quantcast
ΔΕΘ: Τι θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός - Ολόκληρο το «πακέτο» των παροχών - enikonomia.gr
share

ΔΕΘ: Τι θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός – Ολόκληρο το «πακέτο» των παροχών

δημοσιεύτηκε:

Τις τελευταίες πινελιές στο «πακέτο» μέτρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς, ώστε το κόστος των εξαγγελιών να μην διαταράξει την δημοσιονομική σταθερότητα που έχει «κατακτήσει» η χώρα μας.

Η δέσμη μέτρων που είναι στο τραπέζι έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό την στήριξη της οικογένειας, την εύρεση κατοικίας και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων με «φόντο» την ακρίβεια.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ώστε να οριστικοποιηθούν κοινωνικές παροχές ικανές να στηρίξουν τα νοικοκυριά σε μια περίοδο που την χαρακτηρίζει το υψηλό κόστος ζωής. Δεδομένης της «εξίσωσης» που έχει να λύσει το αρμόδιο υπουργείο το σύνολο του «πακέτου» μέτρων θα «κλειδώσει» την τελευταία στιγμή.

Μεσότιτλος: Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι βρίσκονται αυτή την στιγμή οι εξής παροχές:

  • Χορήγηση έκτακτου επιδόματος:

Η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος.

Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό θα χορηγηθεί και το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.

  • Φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις για απόκτηση στέγης:

Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος Σπίτι Μου ΙΙ για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ).Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.

Αναζητείται «φόρμουλα» ακόμη προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.

Χορήγηση κινήτρων, αλλά και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

  • Ενίσχυση της οικογένειας:

Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού Α21, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.

Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.

  • Αναπροσαρμογή συντάξεων και μισθών:

Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.

Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.

Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.

Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.

Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.