Για το θέμα των δασμών μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».
Όπως τόνισε , «ήταν μια βραδιά αναμονής, η οποία έφερε ανάμικτα συναισθήματα. Πλέον γνωρίζουμε ποιο είναι το τοπίο» σχολιάζοντας ότι η επιβολή 25% δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία και 20% οριζόντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιτρέπει την απαλοιφή δασμών σε κάποια προϊόντα, όπως ήλπιζαν οι Έλληνες εξαγωγείς. Ωστόσο, όπως είπε, «οι τρίτες χώρες, είναι αυτές που θα σώσουν το παιχνίδι των ελληνικών εξαγωγών και του ελλείμματος που έχουμε διαχρονικά».
Επίσης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αλλά μίλησε και για το πώς αναμένει να αντιδράσει η Ευρώπη.
«Βλέπουμε κάποιες χώρες να υποστηρίζουν επιθετικές πολιτικές απέναντι στον Τραμπ, ενώ άλλες προτείνουν συγκράτηση ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Το τοπίο είναι αβέβαιο και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις, είτε αυτές αφορούν αντίμετρα είτε διαπραγματεύσεις για άρση κάποιων δασμών» είπε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Τι δήλωσε ο Σίμος Διαμαντίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος
Στο θέμα των δασμών αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, Σίμος Διαμαντίδης μιλώντας στο Mega. «Ακόμη και εάν ο Τραμπ βάλει 20% στις εξαγωγές της Ελλάδας προς την Αμερική δεν θα πληγούν ιδιαίτερα τα τρόφιμα .Διότι θα κάνουν κάποια έκπτωση οι πελάτες μας στην Αμερική θα κάνουμε και κάποια εμείς .Δεν θέλουμε να χάσουμε την αγορά της Αμερικής .Όλα όσα εξάγουμε στην Αμερική είναι 2,5 δισ ευρώ. Είναι 1% του ΑΕΠ και σαν νούμερο δεν λέει κάτι για την ελληνική οικονομία » είπε.
Η δήλωση του Τσιάρα
Για το θέμα των δασμών μίλησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
« Είναι αδιανόητο σε μια ανοικτή παγκοσμιοποιημένη αγορά η οποία έχει διαμορφώσει συνθήκες ελεύθερης διακίνησης στο εμπόριο, εδώ και, τουλάχιστον, τρεις δεκαετίες, με πολλές διακρατικές και γενικότερες συμφωνίες να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και να δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Η ΕΕ που είναι μια τεράστια αγορά 450 εκατομμυρίων, έχει διαπραγματευτική δύναμη και να πάρει αποφάσεις, κάνοντας τις απαραίτητες επιλογές. Αυτή η συνθήκη που διαμορφώνεται είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί σε εμάς να αφορά κάποια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφορά στη βαριά τους βιομηχανία» είπε.
Επίσης ρωτήθηκε για το εάν η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει εξαιρέσεις σε κάποια προϊόντα όπως η επιτραπέζια ελιά. « Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πάρουμε εξαιρέσεις, γιατί κανείς μας δεν γνωρίζει αν αυτή τη στιγμή η ηγεσία των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να κάνει εξαιρέσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εννοείται ότι η δική μας προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, να μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση» απάντησε.