Quantcast
Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για προσλήψεις τα επόμενα πέντε χρόνια - enikonomia.gr
share

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για προσλήψεις τα επόμενα πέντε χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 30.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2021 περιλαμβάνει ως πρόβλεψη το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής από φέτος μέχρι και το 2021.

Το ΜΠΔΣ, το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνει για πρώτη φορά, μετά το 2010, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προσλήψεων για την πενταετία 2017 -2021.

Όσον αφορά την πρόβλεψη του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί 24.031 προσλήψεις σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς και 5.978 προσλήψεις σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ.

Με βάση όσα αναφέρονται το κείμενο του μεσοπρόθεσμου, μέρος των προσλήψεων θα καλύψουν όσους αποφοιτούν από τις παραγωγικές σχολές των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Οι υπόλοιπες θα είναι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο υπουργείο Υγείας, εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας και δικαστικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σχεδιάζεται να καλυφθούν και θέσεις που είναι κενές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για την απορρόφηση κενών θέσεων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του έτους 1998.

Μάλιστα, στο κείμενο αναφέρεται το ενδεχόμενο οι αριθμοί ανά υποτομέα να αλλάξουν ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τις προτεραιότητες στελέχωσης που θα υπάρχουν κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι προσλήψεις εντός του ορίου του προγράμματος που δεν θα γίνουν σε μια χρονιά θα μεταφέρονται στην επόμενη.

Τη βάση για τις προσλήψεις δίνει η χαλάρωση του κανόνα, ο οποίος ίσχυε από το 2010 και προέβλεπε 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με στόχο να μειωθεί ο κανόνας των δημοσίων υπαλλήλων και να μειωθεί και το αντίστοιχο μισθολογικό κονδύλι.

Ο κανόνας του 1:5 φέτος, θα γίνει 1:4 με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος 8.498 νέες προσλήψεις και 11.140 αποχωρήσεις.

Εκ πρώτης όψης, ο κανόνας φαίνεται ότι παραβιάζεται αν δεν γνωρίζει κάποιος ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το υπόλοιπο των προσλήψεων που δεν έγιναν από το 2010.

Το 2018, ο κανόνας προσλήψεων θα γίνει ως εξής: μια πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις . Οι νέες προσλήψεις θα είναι 4.393 και οι αποχωρήσεις 11.143.

Το 2019, ο κανόνας θα χαλαρώσει περαιτέρω, σε μια πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να έχουμε 3.687 προσλήψεις έναντι 11. 143 αποχωρήσεις.

Το 2020, ο κανόνας γίνεται μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση με αποτέλεσμα να έχουμε 11.832 προσλήψεις έναντι 11.052 απολύσεων.

Το 2021, με τον κανόνα προσλήψεων να παραμένει στο 1:1 θα έχουμε 11.409 προσλήψεις έναντι 10.023 αποχωρήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.