Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές

Στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα, την πρώτη μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αναφέρoνται διεθνή ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, το Bloomberg και η Les Echos

Financial Times: Η επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου είναι «ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα»

«Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Το πενταετές ομόλογο, είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν «ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της “Μακεδονίας” τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.




  • Bloomberg: Η Ελλάδα θα αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ χωρίς την κάλυψη του προγράμματος

H Ελλάδα θα πουλήσει ομόλογα 2,5 δισεκ. ευρώ, για πρώτη φορά από την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς δοκιμάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εκ νέου αποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η απόδοση των ομολόγων, που λήγουν το 2024, θα καθοριζόταν στο 3,6%, λιγότερο από τον αρχικό στόχο 3,88%, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος, η οποία είπε επίσης ότι η ζήτηση από τους επενδυτές ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στρέφει την προσοχή σε εγχώρια θέματα μετά τη διπλωματική νίκη του με τη διασφάλιση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να δημιουργήσει μία ιστορία επιτυχίας (success-story) καθώς ετοιμάζεται για τις φετινές εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα είχε προσφύγει τελευταία φορά στις αγορές τον Φεβρουάριο, με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%. Η παρούσα έκδοση σημειώνεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συζήτηση της προόδου της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, προσθέτει το Bloomberg και αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή από τη χώρα μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και των επειγόντων μέτρων που είναι αναγκαία για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Ο Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει τον θυμό των πιστωτών μετά την ανακοίνωση χθες της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα των προγραμμάτων βοήθειας της χώρας.

Η απόδοση των ελληνικών πενταετών ομολόγων υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Η μείωση της απόδοσης δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πουλήσει ομόλογα, παρά το ότι έχει ταμειακό μαξιλάρι περίπου 30 δισεκ. ευρώ.

Les Echos: «Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας της “Τρόικας”»

Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας «της Τρόικας» και την πραγματική της επιστροφή στις αγορές, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Μετά την πτώχευση το 2012 και την υποβολή στην κηδεμονία του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, η χώρα «πετάει με τα δικά της φτερά από τον προηγούμενο Αύγουστο» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέμεινε ώστε το πρόγραμμα βοήθειας, με όρους εξαιρετικής λιτότητας, να λάβει τέλος. Η Αθήνα πέτυχε να εξασφαλίσει ένα άνετο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Με την συμβουλευτική στήριξη της Τράπεζας Rothschild (η Lazard παρενέβη τη στιγμή της αναδιάρθρωσης του χρέους), η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις χειρονομίες καλής θέλησης προς τους διεθνείς επενδυτές από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ένταση στην Ιταλία, μετά την άνοδο στην εξουσία της λαϊκιστικής συγκυβέρνησης, την ανάγκασαν να αναβάλλει την έξοδό της στις αγορές, υπό το φόβο της μετάδοσης και των πολύ υψηλών επιτοκίων.

Οι συνθήκες της αγοράς είναι πλέον ιδανικές, όπως το αποδεικνύει και η τάση στο ιταλικό χρέος από τα μέσα Ιανουαρίου. Όμως η Ελλάδα δεν είναι ένας «κανονικός» εκδότης, όπως οι υπόλοιποι της ευρωζώνης, καθώς το χρέος της είναι ακόμα σε πολύ υποβαθμισμένη κατηγορία. Κάτι που ερμηνεύει γιατί η Ελλάδα δεν ευνοήθηκε ποτέ από την επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ από το 2015. Με έναν τόσο χαμηλό βαθμό, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προσελκύσει όλους τους επενδυτές. Μέχρι στιγμής υποχρεωνόταν να βασίζεται κυρίως στα «hedge funds», που μπορούν να εκτίθενται σε τίτλους υψηλού κινδύνου. Η χώρα ονειρεύεται να ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας, σκληρά χτυπημένης και εκείνης από την κρίση, που γνώρισε, όμως, μια αξιοσημείωτη επιστροφή. Η έναρξη του 2019 είναι ιδιαίτερα δυναμική στην αγορά τίτλων χρέους. Ιδιαίτερα, η όρεξη των επενδυτών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ιταλία έλαβε 35,5 δις ευρώ από πωλήσεις χρέους 15ετών, η Ισπανία 37 δις ευρώ για ομόλογά της δεκαετίας. Την Τρίτη η Αυστρία εξέρχεται για δεκαετή δανεισμό ενώ το Βέλγιο για τριανταετή, τονίζει η Les Echos.

Πηγή πληροφορίων: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version