Λύση για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Το παράθυρο οικοδόμησης θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον για έναν χρόνο, ώστε μέσα σε αυτό το διάστημα οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν την άδεια, πληρώνοντας ωστόσο το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος. Τα αυθαίρετα νέας γενιάς στο μικροσκόπιο της τεχνητής νοημοσύνης. Πώς θα εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο και πώς θα λειτουργεί το σύστημα άμεσης κατεδάφισης.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ – ΠΗΓΗ: Realnews
Λύση-ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες «τυφλών» οικοπέδων, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως, προκειμένου να μπορέσουν να οικοδομήσουν, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την παράλληλη καταβολή περιβαλλοντικού τέλους, μελετά η κυβέρνηση ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστικοποίηση του νέου πολεοδομικού σχεδίου.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τρέξει» ακόμη περισσότερο το σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει μέσα στο 2024 και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια να ολοκληρώσει και τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της μέσω Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με πρόβλεψη μάλιστα συστήματος για άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων νέας γενιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η ρύθμιση που προωθείται για να πάρουν άδεια δόμησης ιδιοκτήτες οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλεως, που έχουν «πρόσωπο» σε μη αναγνωρισμένο πολεοδομικά κοινόχρηστο δρόμο, προβλέπει τρεις βασικές προϋποθέσεις:
- Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες πριν από το 1977. Δηλαδή μέσω των φωτογραφιών να αποδεικνύεται ότι υπήρχε πρόσοψη του οικοπέδου σε κοινόχρηστο δρόμο.
- Οι δρόμοι στους οποίους τα οικόπεδα έχουν «πρόσωπο» να είναι πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων.
- Οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας ως πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου. Το ειδικό τέλος θα κατατίθεται πριν από την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής στον δήμο στον οποίο βρίσκεται το οικόπεδο. Βούληση της κυβέρνησης είναι αυτό το παράθυρο οικοδόμησης να παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον για έναν χρόνο, ώστε μέσα σε αυτό το διάστημα οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν την άδεια δόμησης, πληρώνοντας βέβαια το ειδικό τέλος. Δηλαδή θα ισχύσει μέχρι να ολοκληρωθεί η αναγνώριση οδών με ειδικές μελέτες και έως την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, που προγραμματίζεται για το 2025.
Κατεδαφίσεις
Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης προβλέπει ότι θα κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2022 και προς τα πίσω. Επί της ουσίας, σε πολύ σύντομο χρόνο, το Δημόσιο θα μπορεί να εντοπίζει νέες αυθαίρετες κατασκευές και να προβαίνει σε κατεδάφιση πριν από την αποπεράτωση των εργασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυρώσεις για τους παραβάτες θα είναι αυστηρότερες, με άμεση επιβολή προστίμων και εκτέλεση των κατεδαφίσεων. Έτσι, μεταξύ άλλων, με το νέο σχέδιο:
- Θα παρακολουθείται στενά η αυθαίρετη δόμηση μέσω των αεροφωτογραφιών και της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Θα πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα διασυνδεδεμένο με το σύστημα οικοδομικών αδειών, προκειμένου να εντοπίζεται σε πραγματικό χρόνο η δημιουργία νέων αυθαίρετων κτισμάτων και να ενεργοποιείται ο ελεγκτικός και κατασταλτικός μηχανισμός. Με λίγα λόγια, ο στόχος είναι, με το που εντοπίζεται μια νέα αυθαίρετη κατασκευή, να μπαίνουν κατευθείαν οι μπουλντόζες για να την κατεδαφίσουν πέρα από τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται.
- Επικαιροποιείται το πλαίσιο για τον έλεγχο των αυθαιρέτων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες ή και η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που έχουν παρατηρηθεί στη διαδικασία εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων όσον αφορά αυθαίρετες κατασκευές. Για παράδειγμα, η αρμοδιότητα κατεδάφισης έχει περάσει στην περιφέρεια από την αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, ανάλογα με την τοποθεσία του αυθαιρέτου, στις οποίες εμπλέκονταν κι άλλες υπηρεσίες. Αποτέλεσμα ήταν να παρατηρούνται καθυστερήσεις και οι καταπατητές με διαφορά τεχνάσματα να κερδίζουν χρόνο και να καθυστερούν τις αποφάσεις για κατεδαφίσεις.
- Προβλέπεται υποχρεωτικός έλεγχος από ελεγκτές δόμησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις τουριστικών περιοχών, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία ή παραθαλάσσιες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, θα εκδίδεται και πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευών των επιχειρήσεων αυτών, ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση των ελέγχων.
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2024, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει τη νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση, που σε κάποια σημεία θα «κλειδώσει» τελευταία στιγμή, πριν από τη συνεδρίαση. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις μέχρι να οριστικοποιηθούν οι νέες ρυθμίσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός έχει ως στόχο να αποσαφηνίζει το πλαίσιο και να δίνει λύσεις σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την οικοδόμηση, την αυθαίρετη δόμηση, τη δόμηση εκτός σχεδίου, τα όρια των οικισμών, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προβλέπονται πολεοδομικές μελέτες που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με οριοθετήσεις, οικισμούς και χαρακτηρισμούς δημοτικών δρόμων, αλλά και με ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews