Επενδύσεις συνολικού ύψους 3,7-4,4 δισ. ευρώ με κοινοτική υποστήριξη (ενισχύσεις, δάνεια και εγγυήσεις) αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σε εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησής τους.
«Αν κάνουμε τους υπολογισμούς για τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα ανά θέση εργασίας στα ορυχεία, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη με ποσό που αντιστοιχεί σε 73.400 ευρώ ανά εργαζόμενο. Είναι ένα πολύ καλό πακέτο αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε ολοκληρωμένα projects προς χρηματοδότηση», ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».
«Θα πρέπει, πρόσθεσε, η Ελλάδα να καταθέσει ένα Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης, αυτό που μέχρι τώρα ονομάζαμε masterplan για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Θα έχουμε αυτό το σχέδιο έτοιμο έως το καλοκαίρι και κεντρικός του άξονας θα είναι η δημιουργία νέων πόλων ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας για τις περιοχές αυτές. Να φύγουμε από την οικονομική εξάρτηση από τον λιγνίτη και να ανοιχτούμε σε νέους τομείς. Η αναπτυξιακή παράμετρος του σχεδίου θα “ξεδιπλωθεί” σε διάφορους πυλώνες, καλύπτοντας τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην επανεκπαίδευση των ανθρώπων κλπ, στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο συνεδριάζει στο υπουργείο η διυπουργική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση, υπό την προεδρία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και με συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζας Φερέιρα.
Σε ερώτηση για τον αγωγό ο East Med, τόνισε ότι γίνεται όλο και πιο ελκυστικός. «Δεν είναι τυχαίο», σημείωσε, «ούτε ότι υπεγράφη η Διακυβερνητική Συμφωνία (μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ) στις 2 Ιανουαρίου, ούτε ότι ιδιωτικές εταιρείες όπως η Snam, η ΔΕΠΑ και η Energean ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση και τη διαμόρφωση των δεδομένων».
Τέλος, για την επικείμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση υπογράμμισε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους θεσμούς υλοποιούνται» και το χρονοδιάγραμμα για τη νέα διάρθρωση της αγοράς ενέργειας (target model) τηρείται, με στόχο να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.