Σε θετικό έδαφος, αρκετά μακριά από τις σταθερά αρνητικές τιμές, που καταγράφονταν από το 2009 μέχρι και το 2017, κινήθηκε ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία στον νομό Θεσσαλονίκης και τον φετινό Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ“.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία “Palmos Analysis” για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε δείγμα 1500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών), καταγράφει έντονη αισιοδοξία για το μέλλον όσον αφορά το επίπεδο των εξαγωγών, η οποία διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των μετρήσεων του “Βαρομέτρου” προ δεκαετίας.
Με βάση την ίδια έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πολυσυνέδριο “Money Show” στη Θεσσαλονίκη, “απόλυτα σταθεροποιημένο”, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση (Σεπτέμβριος 2018) εμφανίζεται το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού, σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για το λιανεμπόριο, ενώ αισθητή είναι η μείωση της απαισιοδοξίας στον κλάδο των κατασκευών.
Η έρευνα πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως, στο δεύτερο μισό κάθε Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων, με τη χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας βρίσκεται στις +2 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης (έναντι -2 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζει βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τοπικό επίπεδο (+2 από -3), σχεδόν σταθερότητα σε εθνικό (-2 από 0) και μικρή επιδείνωση σε ευρωπαϊκό (-2 από +4).
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ