«Προϋπολογισμό της σταθερότητας και της δικαιοσύνης», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, ο κ. Θεοχάρης απέρριψε το αίτημα της για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και αντέτεινε ότι «σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές στατιστικές, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως στην Κύπρο και στην Ισπανία οι οποίες τον έχουν μειώσει».
«Η χώρα μας έχει τον τέταρτο καλύτερο πληθωρισμό και τον έχουμε συστηματικά. Σχεδόν έναν χρόνο είμαστε σε αυτές τις θέσεις σε όλη την ΕΕ. Παράδειγμα ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν λειτουργεί και δεν φτάνει στον τελικό καταναλωτή είναι η Κύπρος και η Ισπανία οι οποίες μείωσαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και έχουν πληθωρισμό τροφίμων 10,34% ενώ στην Ελλάδα είναι 9,44%, χωρίς μειωμένο ΦΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε επίσης «μεγάλο παραμύθι» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι, τα αυξημένα έσοδα του κράτους προέρχονται κυρίως, από τους έμμεσους φόρους.
«Τα αυξημένα έσοδα του 2023 είναι κυρίως από τους άμεσους φόρους. Για πρώτη φορά έχουμε επιπλέον έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Έχουμε 7,1 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα, που είναι ιστορικό ρεκόρ στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τα 2,4 δισ. ευρώ είναι από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η αύξηση των εσόδων από φορολογία το 2024 προϋπολογίζεται να είναι 2,6% έναντι αύξησης του ΑΕΠ 3%. ‘Αρα αποδεικνύεται ότι τα έσοδα δεν έρχονται από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και από τους φόρους, αλλά έρχονται από τη μείωση της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται 10,6% το 2024 κατά μέσο όρο. Και φυσικά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής τα οποία αποδίδουν ήδη».
«Είναι ένας προϋπολογισμός δικαιοσύνης γιατί πράγματι αυξάνουν τα έσοδα και πράγματι δίνουμε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ. Γιατί δεν υπάρχει μεταρρύθμιση η οποία δεν χρηματοδοτείται. Όλες οι μεταρρυθμίσεις, στο δημόσιο, στην υγεία, στην παιδεία, χρειάζονται χρηματοδότηση και συνεπώς αύξηση εσόδων, αλλά όχι από την αύξηση της φορολογίας», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.