«Πρεμιέρα» από σήμερα για την εξαήμερη εργασία

εξαήμερη εργασία

Σήμερα κάνει πρεμιέρα το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας.

Για το θέμα αυτό μίλησε την Κυριακή 30 Ιουνίου η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Μαρία Συρεγγέλα στον ΑΝΤ1.

Μέσω του Νόμου 5053/2023, βάσει του οποίου καθίσταται επιτρεπτή η 6ήμερη εργασία  αυξάνεται, αν το επιθυμεί και ο εργαζόμενος, η αμοιβή του είπε η κ. Συρεγγέλα και πρόσθεσε πως ο νόμος ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του και πως αναφέρεται σε «επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι ήδη συνεχούς λειτουργίας και σε όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης.  

«Η  εργασία προστατεύεται τόσο από τον ν. 4808/2021 όσο και από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την οποία η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει εδώ χρόνια»   τόνισε και πρόσθεσε πως «η  ψηφιακή κάρτα είναι κάτι που θα έπρεπε όλα τα κόμματα, αν είμαστε υπέρ των εργαζομένων, να το είχαμε κάνει σημαία».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Εξαήμερη εργασία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί από σήμερα, 1η Ιουλίου στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών αλλά και σε επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας αλλά θα πρέπει να πληρούν  κάποιες  προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:

Διευκρινίζεται δε πως το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους εργαζόμενους του Επισιτισμού, του Τουρισμού και τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν νυχτερινές βάρδιες από 12 βράδυ έως 6 π.μ και εργάζονται 5ήμερο.

Ωστόσο δεν  εξαιρούνται όμως ρητά από το μέτρο αυτό  οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε Ο.Τ.Α, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π. και σε άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό.

 

 

 

 

Exit mobile version