Διευκρινίσεις για το εάν θα υπάρξουν ανατροπές σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων και ΕΝΦΙΑ ύστερα από ενστάσεις που υπέβαλλαν 169 δήμοι στην επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας έδωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο MEGA με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ” Ελεύθερος Τύπος”
«12 δήμοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έφεραν στοιχεία με τα οποία επιχειρούν να αντικρούσουν το ύψος των αντικειμενικών αξιών όπως έχει προσδιοριστεί από την αρμόδια επιτροπή. Η αρμόδια επιτροπή θα επανεξετάσει τις αντικειμενικές αξίες για αυτούς τους 12 δήμους και θα καταλήξει στα όποια συμπεράσματα καταλήξει» είπε ο κ. Χατζηδάκης όσον αφορά στο εάν θα μειωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 12 δήμους.
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν είναι δεδομένο ότι θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων. «Όχι, δεν μπορώ εγώ να ανακοινώσω κάτι τέτοιο» απάντησε και ανέφερε πως αυτό « είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσουν οι ειδικοί.. οι εκτιμητές»
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Το δημοσίευμα
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος ανέφερε πως μόλις το 7% των δήμων που είχε ζητήσει την επανεξέταση και τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, όπως αυτές είχαν καθοριστεί την 1η-1-2022, θα ικανοποιηθεί τελικά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Συνολικά, η αρμόδια επιτροπή υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από το σύνολο των 169 γνωμοδοτήσεων που υπέβαλαν ισάριθμοι δήμοι εστίασε στις γνωμοδοτήσεις 14 δήμων, καθώς γι’ αυτές μόνο κρίθηκε ότι υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις -βάσει των στοιχείων που υποβλήθηκαν- για την αναγκαιότητα επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών ζώνης. Οι άλλοι 2 δήμοι ήταν της Μυκόνου και της Αστυπάλαιας. Από τις 14 γνωμοδοτήσεις, η επιτροπή παρέπεμψε, με θετική εισήγηση, απ’ ευθείας σε νέα διαδικασία αναπροσαρμογής τις 8 – αυτές που υπέβαλαν οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων -Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Σύμης και Πύργου. Κι αυτό διότι τα αποδεικτικά στοιχεία που τις συνόδευαν κρίθηκαν επαρκή. Για τις άλλες 6 γνωμοδοτήσεις – των Δήμων Γλυφάδας, Πειραιά, Ρόδου, Λέρου, Μυκόνου και Αστυπάλαιας – η επιτροπή ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία. Στην πρόσκληση αυτή όμως ανταποκρίθηκαν οι 4 από τους 6 δήμους και συγκεκριμένα οι Δήμοι Γλυφάδας, Πειραιά, Ρόδου και Λέρου. Έτσι και αυτοί οι 4 δήμοι «πέρασαν» με θετική εισήγηση στη φάση της επανεξέτασης. Οι άλλοι 2 δήμοι που δεν ανταποκρίθηκαν, της Μυκόνου και της Αστυπάλαιας, είδαν τις γνωμοδοτήσεις τους να απορρίπτονται.
Έτσι, συνολικά 157 δήμοι από τους 169 που υπέβαλαν γνωμοδοτήσεις δεν δικαιώθηκαν από την επιτροπή του υπουργείου. Από αυτούς οι 155 δεν ικανοποιήθηκαν επειδή εξ αρχής κρίθηκε ότι δεν στήριξαν με πλήρη και επαρκή αποδεικτικά στοιχεία τους ισχυρισμούς τους και οι άλλοι 2 που προαναφέραμε, επειδή δεν απέστειλαν όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Ανάμεσα στους 155 δήμους, των οποίων απορρίφθηκαν οι γνωμοδοτήσεις λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων στοιχείων που να υποστηρίζουν την αναγκαιότητα μείωσης των αντικειμενικών τιμών ήταν και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος είχε σπεύσει να σύρει πρώτος το χορό των αμφισβητήσεων της υπουργικής απόφασης του 2022 για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Στους 155 που δεν δικαιώθηκαν τελικά από την επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνονται επίσης και οι εξής δήμοι:
- Από την Αττική: Μοσχάτο, Ταύρος, Μαρούσι, Ηράκλειο, Πετρούπολη, Ελληνικό, Καλλιθέα, Αγ. Δημήτριος, Ζωγράφου, Ραφήνα, Παλλήνη, Χαϊδάρι, Δάφνη και Αγ. Βαρβάρα.
- Από την υπόλοιπη Ελλάδα: Λαγκαδάς, Καλαμαριά, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Μετέωρα Τρικάλων, Ιστιαία-Αιδηψός, Λήμνος, Σάμος, Πλατανιάς Χανίων, Ρόδος, Σέριφος, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Πύλος και Κόρινθος.