Τεράστια αύξηση τραπεζικών συναλλαγών μέσω τεχνολογίας

«Oλες ανεξαιρέτως οι συναλλαγές των περίπου 20 πελατών μας που περιμένουν και σήμερα ουρά μέσα στο κρύο από τα ξημερώματα για να μπουν στo κατάστημα μπορούν να γίνουν από τα εναλλακτικά δίκτυα!»αναφέρει διευθυντής καταστήματος συστημικής τράπεζας στην Αθήνα.
«Τους γνωρίζω προσωπικά και ακριβώς αυτή η προσωπική γνωριμία που έχει αναπτυχθεί τόσο μαζί μου όσο και με τους υπαλλήλους του καταστήματος είναι που τους κρατά πιστούς στην ουρά. «Προτιμώ το καλωσόρισμα ενός φιλικού τραπεζικού υπαλλήλου παρά τη ψυχρή μηχανή» μου είπε μόλις προχθές ένας μεγάλος σε ηλικία πελάτης, μας αναφέρει το διευθυντικό στέλεχος, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ουρές σε σχέση με δύο χρόνια πριν αποτελούνται κυρίως από συνταξιούχους και συγκεκριμένες ομάδες πελατών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι συναλλαγές με τα εναλλακτικά δίκτυα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία που ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια με την επιβολή των capital controls.

Τα αποκλειστικά στοιχεία που συγκέντρωσε η «Καθημερινή» από όλες τις συστημικές τράπεζες είναι χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τον αριθμό των χρεωστικών καρτών που αποτελεί το βασικό «εργαλείο» για συναλλαγές εκτός ταμείου προσεγγίζουν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017) τα 12,5 εκατ. σε σχέση με 11,5 εκατ. το 2016 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες σημειώνει και νέα άνοδο και ξεπερνά τα 300 εκατ. περίπου από 220 εκατ. το 2016, ενώ και η αξία των συναλλαγών μέσω των χρεωστικών συνεχίζει ανοδική πορεία και ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ από περίπου 10 δισ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016.

Την ίδια στιγμή, εκρηκτική άνοδο γνωρίζουν και τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) που μέσα σε μια διετία έφθασαν από τις περίπου 300.000 στις 540.000.

Εκατοντάδες τραπεζικοί πελάτες προστίθενται σε καθημερινή βάση στους ενεργούς internet banking πελάτες, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν τα 2,5 εκατ. σε αριθμό από 2 εκατ. πέρυσι. Ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών που πραγματοποίησαν ξεπερνά τα 37 εκατ. σε σχέση με 30 εκατ. πέρυσι και η αξία των συναλλαγών προσεγγίζει τα 60 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ περίπου πέρυσι.

Οι ίδιες τάσεις επικρατούν και στη χρήση κινητών τηλεφώνων για τραπεζικές συναλλαγές και υπηρεσίες, καθώς οι ενεργοί πελάτες στην κατηγορία αυτή προσεγγίζουν σταδιακά το ένα εκατ. σε αριθμό από περίπου 550.000 πέρυσι, ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών τα 4 εκατ. από δύο εκατ. πέρυσι και η αξία τους το 1,5 δισ. από 800 εκατ. πέρυσι.

«Οι ανοδικές αυτές τάσεις στα εναλλακτικά δίκτυα θα συνεχιστούν, με κυρίαρχο μέσο το έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Το mobile banking στην Ελλάδα και διεθνώς εκτιμάται ότι θα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση τα αμέσως προσεχή χρόνια. Το σλόγκαν “μια τράπεζα στην τσέπη σας” θα αποτελεί πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα και το τραπεζικό κατάστημα θα παραμείνει πάντα ζωντανό», μας αναφέρει το διευθυντικό στέλεχος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.


Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή

Exit mobile version