Τέλος επιτηδεύματος: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε για την κατάργησή του μετά τις ανακοινώσεις Χατζηδάκη

Κωστής Χατζηδάκης

Διευκρινίσεις αναφορικά με την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος ύψους 400 ευρώ με 500 ευρώ για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια αναμένεται να δώσει σήμερα o  υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στις 12.00  για τις  «Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας».

Η συνέντευξη αυτή θα γίνει στον 3ο όροφο του Υπουργείου (Νίκης 5-7) και το παρών θα δώσουν οι υφυπουργοί του υπουργείου, Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής πως οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια που πλήρωναν μέχρι σήμερα τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ  ή 500 ευρώ θα συμπεριληφθούν στην κατάργηση του μέτρου.  Η κατάργηση αυτή θα αφορά εκείνους των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά και νομικά πρόσωπα ή το 75% των χρημάτων που εισπράττουν προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είχε σημειώσει.

Οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχονται σε 25.000. Αυτό σημαίνει πως το τέλος επιτηδεύματος δεν θα συμπεριληφθεί  στις φορολογικές δηλώσεις του 2025 των εργαζομένων με “μπλοκάκια”. Δηλαδή για τα εισοδήματα του 2024. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση αναμένεται να αποτυπωθεί υπό μορφή διάταξης νόμου στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα εξακολουθούν να το πληρώνουν

Ωστόσο το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα νομικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος θα είναι:

Σημειώνεται δε πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως από το 2025 θα καταργηθεί  το τέλος επιτηδεύματος για  τους ελεύθερους επαγγελματίες,  τους αυτοαπασχολούμενους και  τους επιτηδευματίες που φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις του υπουργείου

Πάντως σήμερα στις 12 ώρα το μεσημέρι ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ενσωματώνει τις νέες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε στην 88η  ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και μέτρα όπως:

Ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν και διευκρινίσεις για κάποιες από τις άλλες αλλαγές που δρομολογούνται για τα εισοδήματα του 2024 που θα φορολογηθούν το 2025. Μερικές από αυτές θα είναι:

 

 

 

Exit mobile version