Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν και πώς – Τι πρέπει να γνωρίζετε

τέλος

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να υποβάλουν ένσταση αναφορικά με την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος του φορολογικού έτους 2022 και να γλιτώσουν το χαράτσι ύψους μεταξύ 400 ευρώ και 1.000 ευρώ.

Η προθεσμία αυτή εκπνέει την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις που αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης µετά την 1η Σεπτεµβρίου 2022 και πληρούν τα κριτήρια του τζίρου για την  απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος του 2022, ωστόσο δεν έλαβαν μέχρι τις 7 Ιουλίου 2023 σχετικό email  από την ΑΑΔΕ.

Τέλος επιτηδεύματος: Η ένσταση και οι δικαιούχοι της απαλλαγής

Η ένσταση για το τέλος επιτηδεύματος υποβάλλεται στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»  µε τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου και μετά αυτή εξετάζεται από  την Επιτροπή του γενικού Γραµµατέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλουν με το έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Η απαλλαγή 

Υπενθυμίζεται πως από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται:

Τα ποσά

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος διαμορφώνονται ως εξής:

 Τι εξετάζεται

Από το 2025 θα μειωθεί σταδιακά το τέλος του επιτηδεύματος και θα καταργηθεί πλήρως το 2027 , σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος:

 

 

 

Exit mobile version