Quantcast
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν και πώς - Τι πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν και πώς – Τι πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να υποβάλουν ένσταση αναφορικά με την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος του φορολογικού έτους 2022 και να γλιτώσουν το χαράτσι ύψους μεταξύ 400 ευρώ και 1.000 ευρώ.

Η προθεσμία αυτή εκπνέει την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις που αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης µετά την 1η Σεπτεµβρίου 2022 και πληρούν τα κριτήρια του τζίρου για την  απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος του 2022, ωστόσο δεν έλαβαν μέχρι τις 7 Ιουλίου 2023 σχετικό email  από την ΑΑΔΕ.

Τέλος επιτηδεύματος: Η ένσταση και οι δικαιούχοι της απαλλαγής

Η ένσταση για το τέλος επιτηδεύματος υποβάλλεται στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»  µε τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου και μετά αυτή εξετάζεται από  την Επιτροπή του γενικού Γραµµατέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλουν με το έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Η απαλλαγή 

Υπενθυμίζεται πως από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται:

  • Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο εκατ. ευρώ. Για την εξαίρεσή τους από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) σε σχέση µε το προηγούμενο έτος.
  • Εµπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελµατίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά µε πληθυσµό έως 500 κατοίκων και σε νησιά κάτω των 100 κατοίκων, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών
  • Οι πολίτες που έχουν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ασκούν ελευθέριο επάγγελμά και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Έµποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.

Τα ποσά

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1.000 ευρώ πληρώνουν τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
  • 800 ευρώ  καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 650 ευρώ πληρώνουν  ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • 500 ευρώ  καταβάλλουν όσοι έχουν την  έδρα τους  σε πόλη που έχει πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 400 ευρώ  πληρώνουν όσοι έχουν την έδρα της επιχείρησης  σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

 Τι εξετάζεται

Από το 2025 θα μειωθεί σταδιακά το τέλος του επιτηδεύματος και θα καταργηθεί πλήρως το 2027 , σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος:

  • Θα μειωθεί κατά 20% το 2025. Δηλαδή θα διαμορφωθεί μεταξύ 320 ευρώ και 800 ευρώ.
  • Θα μειωθεί κατά  30% το 2026. Δηλαδή θα ανέλθει μεταξύ 224  ευρώ και 560 ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.