Τέλος χρόνου για το IRIS: Έρχονται βαριά πρόστιμα για τους επαγγελματίες

IRIS

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την λήξη της προθεσμίας που έχουν περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να εγγραφούν στο σύστημα IRIS και να δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους.

Oσοι δεν συνδεθούν με το IRIS κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι αρμόδιες αρχές, έχοντας στη διάθεση τους τα στοιχεία από τις τράπεζες θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβατών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Επί της ουσίας, ημερομηνίες «κλειδί» είναι η 30ηΙουνίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την εγκατάσταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, αλλά και η 1ηΙουλίου 2024, καθώς από αυτή την ημέρα και μετά ενεργοποιούνται οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για την επιβολή προστίμων.

Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν το μισό πρόστιμο

Η σχετική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπει ότι όσοι πληρώσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του θα καταβάλλουν μειωμένο πρόστιμο κατά 50%.

Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ  και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Στις 30 Ιουνίου 2024, λοιπόν, βάσει του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2023, λήγει η προθεσμία για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να παράσχουν τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών στους πελάτες τους.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμμορφωθούν έγκαιρα προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που αγγίζουν ακόμη και 1.500 ευρώ, τα οποία προβλέπει η νομοθεσία.

Επέκταση στο σύνολο των επιχειρήσεων του συστήματος IRIS

Το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει την ταχεία επέκταση των άμεσων πληρωμών, τα οποία προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα μέσω του συστήματος IRIS, στο σύνολο των επιχειρήσεων έως και τις 31 Μαρτίου του 2025.

Η Ελλάδα εφάρμοσε πριν την έκδοση του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2024/886 τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν σε σχέση με τις PersontoPerson (μεταξύ ιδιωτών) και τις PersontoBusiness (μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων) άμεσες πληρωμές.

Ο Κανονισμός προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα – έως τις 31 Μαρτίου 2025 – και σε αυτόν τον τομέα.

Όπως διατυμπανίζουν από το αρμόδιο υπουργείο το επόμενο βήμα αφορά στην επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλο το φάσμα των συναλλαγών: τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο φυσικό εμπόριο (κατάστημα), με άλλα λόγια σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση επιδιώκει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (οι τράπεζες, το σύστημα άμεσων πληρωμών ΔΙΑΣ και η ΑΑΔΕ) να συντονιστούν και να κάνουν τις αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσων πληρωμών και στις συναλλαγές προς όλα τα είδη των επιχειρήσεων.

Exit mobile version