Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 και τα μισθωτήρια

ακίνητα

Προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία. Οι εκκρεμότητες αφορούν στη δήλωση των μισθώσεων ακινήτων που έληξαν εντός του 2022, καθώς επίσης και στη διόρθωση λαθών στην αποτύπωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους στο έντυπο Ε9.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, εάν μια συμφωνία μίσθωσης ακινήτου, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης) του ακινήτου θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 να δηλώσει την ημερομηνία της λύσης της μίσθωσης εντός του 2022, αλλιώς η συμφωνία θεωρείται ότι είναι σε ισχύ, με συνέπεια η Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει υπόψη της ότι ο εκμισθωτής εξακολουθούσε να εισπράττει ενοίκια από τη μίσθωση αυτή έως το τέλος του 2022 και μέσα στο 2023 και να τον φορολογήσει για ανείσπρακτα μισθώματα!

Για να αποφύγει τον κίνδυνο αυτό, ο εκμισθωτής του ακινήτου θα πρέπει:

Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ

Για το θέμα αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, με την οποία ζήτησε να παραταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λύσης μισθώσεων που έληξαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι φορολογούμενοι που διαπίστωσαν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων Ε9, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν «φουσκωμένο» τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

 

Exit mobile version