Με ασυνήθιστα επιθετικό ύφος απέναντι στην Ελλάδα, εκφράστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Γιούνκερ, φανερά ενοχλημένος για το «τρομοκράτης» που τον χαρακτήρισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, ότι μέχρι την Κυριακή πρέπει να υποβάλλει ουσιαστικές προτάσεις, διαφορετικά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο Grexit.
«Ακούσαμε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις από τον κ. Ντάισελμπλουμ, από το Eurogroup που είχε προηγηθεί. Θέλω να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, από σήμερα μέχρι την Παρασκευή το πρωί να παρουσιάσει αποτελεσματικά και αποφασιστικά τις προτάσεις της. Σήμερα η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να το πράξει αυτό, ενώ πριν και μετά το δημοψήφισμα, τους είχαμε πει ότι ήταν εφικτό σε βάση των ελληνικών και ευρωπαϊκών απόψεων, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Απόψε όμως δεν καταφέραμε να βρούμε μία λύση. Είχα πει από την Παρασκευή, ότι ένα «όχι» στην Ελλάδα σε ένα ερώτημα το οποίο δεν ετίθετο, σήμαινε ότι θα αποδυναμωνόταν η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αυτό συνέβη κατά πολύ σήμερα.
Οι Έλληνες φίλοι μας πρέπει να κάνουν προτάσεις συνεκτικές και ολοκληρωμένες, και θα δούμε από σήμερα μέχρι και την Κυριακή με ενδιάμεση την Παρασκευή, προς ποια λύση θα κατευθυνθούμε. Δεν αποκλείω καμία υπόθεση, κανένα σενάριο.
Στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα είναι οι 28 χώρες, γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας έχει επιπτώσεις και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και σε άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Ακόμα και για το σενάριο του Grexit , το οποίο έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς. Βεβαίως έχουμε εξετάσει και το σενάριο για συνδρομή σε ανθρωπιστικό επίπεδο.
Εγώ είμαι καθαρά εναντίον του Grexit σεβόμενος την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Απορρίπτω όλες τις κατηγορίες που έλαβαν χώρα την προεκλογική περίοδο για το δημοψήφισμα, ότι δεν σεβόμαστε στον ελληνικό λαό και ότι είμαστε τρομοκράτες, δεν μ’ αρέσει αυτή η λέξη Ποιοι είναι αυτοί και ποιος νομίζουν ότι είμαι εγώ. Είμαι σταθερά υπέρ της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη, όμως η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεν ήταν σε θέση να το πτάξει αυτό σήμερα, θα πρέπει να είναι σε θέση να μας πουν, πού το πάνε.