Quantcast
Telegraph: Σε τροχιά σύγκρουσης η Ελλάδα με τους δανειστές - enikonomia.gr
share

Telegraph: Σε τροχιά σύγκρουσης η Ελλάδα με τους δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές, καθώς η Ελλάδα σε όλους τους τόνους υποστηρίζει πως δε θα προχωρήσει σε άμεσες περικοπές των συντάξεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Telegraph, ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό που απέστειλε στους δανειστές ξεκαθαρίζει πως δε θα μειώσει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί «κομμάτι» των προαπαιτούμενων που ζήτησε η Τρόικα από την Ελλάδα για να απελευθερωθεί η τελευταία δόση. Αλλά φαίνεται πως το συνταξιοδοτικό εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερες άμεσες περικοπές, οδηγώντας τον Αλέξη Τσίπρα στο να ζητήσει τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται, οι Έλληνες έχουν δει ήδη την τελευταία πενταετία τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 40%- μια μείωση που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας.

Μάλιστα, η Telegraph επικαλείται και τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία είπε πως δεν θα υπάρχουν άμεσες μειώσεις σε όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ότι οι δαπάνες για το ασφαλιστικό θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά το 2018 όταν και η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

Ως αντίμετρο η Αθήνα προτείνει μια αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες και τους εργαζομένους και μείωση για όσους βγουν μελλοντικά στη σύνταξη έως και 30%.

Η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση μέσα στον μήνα σύμφωνα με την Κομισιόν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως, έχει προειδοποιήσει πως δεν θα αποδεχθεί «παράλογες απαιτήσεις» στα πλαίσια της συμφωνίας διάσωσης των 86 δις ευρώ που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως οι απαιτήσεις των δανειστών θα ικανοποιηθούν από τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονται ώστε να προστατευθούν οι συντάξεις των πιο φτωχών της κοινωνίας.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πώς διαμορφώνονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ευρωζώνη.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.