Τελευταία ευκαιρία για να να σώσουν τις περιουσίες τους έχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες.
Αυτό αφορά αυτούς που έχουν κτίσματα σε δάση και δασικές περιοχές. Και αυτό επειδή τους δίνεται η δυνατότητα (με σχετική ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος) να μπουν σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλουν οικειοθελώς αίτηση καταγραφής της ιδιοκτησίας τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου να πληρώσουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 250 ευρώ.
” Δημιουργούμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες ακόμη και όσοι έχουν προχωρήσει δε διόρθωση πρόδηλου σφάλματος του δασικού χάρτη έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την κατοικία τους. Είναι τελευταία ευκαιρία που έχουν ” επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Εξαιρέσεις
Διευκρινίζεται πως με την έγκριση της αίτησης οι ιδιοκτήτες πετυχαίνουν εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, ” πάγωμα” των νέων προστίμων αλλά και συμψηφισμό, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων. Και στην περίπτωση όπου κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη το ακίνητο τους εξαιρεθεί ή βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε μπορούν να πετύχουν την τακτοποίηση του αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλει.
“Mε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Στύλιο ξεκαθαρίζει το τοπίο για σπίτια που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και παρέμενε εκκρεμές επί δεκαετίες “συμπληρώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Επί της ουσίας επιχειρείται λύση μέσω των δασικών χαρτών. Και αυτό διότι (όπως επισημαίνεται και στο σχετικό ΦΕΚ /αριθμός φύλλου 3253) δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν -και -“όσοι έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα με το οποίο αμφισβητούν ότι η διαδικασία τους έχει δασικό χαρακτήρα”.
Η κτηματογράφηση
Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου.Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο, θα υπάρχει δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου έκδοσης “ειδικού αποσπάσματος “που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος , τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων του.
Τα δικαιολογητικά
Στην αίτηση περιλαμβάνονται (σε μορφή pdf ) τα εξής δικαιολογητικά: υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος να δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή .Δήλωση μηχανικού ( υπογεγραμμένη ) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών .Κατά περίπτωση την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη. Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας /διαβατηρίου. Το θέμα των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων αφορά όπως προαναφέρθηκε ( τουλάχιστον ) 1 εκατ. ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα που έχουν κτίσμα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Δύο είναι οι κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας των Νέων, στον δρόμο προς την τακτοποίηση τους : οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο υπάρχει και μια εκκρεμότητα .Και αυτή είναι το οριστικό ΟΚ από το ΣτΕ.