Τεκμήριο: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

τεκμήριο

Ιδιαίτερα κερδισμένοι βγαίνουν από το νέο φορολογικό καθεστώς ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες  καθώς κάποιοι απαλλάσσονται από το τεκμήριο ενώ κάποιοι άλλοι θα το πληρώσουν μειωμένο, ύστερα από τις βελτιώσεις που έκανε τελευταία στιγμή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο νέο νομοσχέδιο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης ενεργοποιείται από τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2024. Σημειώνεται δε πως υπερψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο: 298 βουλευτές ψήφισαν με 158 εξ αυτών να ψηφίζουν υπέρ επί της αρχής και 140 κατά. Αναλυτικά το νομοσχέδιο αναφέρει για το τεκμήριο τα εξής:

A. Η έκπτωση 50% 

Το τεκμήριο “κουρεύεται” κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες που:

Β. Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο από το τεκμήριο εξαιρούνται:

Επιπλέον απαλλάσσονται πλήρως οι παρακάτω περιπτώσεις φορολογουμένων:

Σημειώνεται δε πως  εξαιρούνται από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου τα περίπτερα μόνο για τα καπνικά προϊόντα  και αυτό επειδή το περιθώριο κέρδους τους είναι χαμηλό.

Γ. Φορολόγηση με τεκμήριο 100%

Καθιερώνεται ελάχιστο καθαρό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες το οποίο  δεν θα πρέπει να  υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ,  σύμφωνα με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Αναλυτικά, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση:

Δ. Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν οι φορολογούμενοι να  αμφισβητήσουν το τεκμήριο 

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις περιπτώσεις:

Σημειώνεται δε πως  το τεκμήριο είναι μαχητό και για  να ισχύσουν τα παραπάνω θα πρέπει ο   φορολογούμενος  να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση τα  απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Συνεπώς οι τυχεροί το νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης είναι μεταξύ άλλων οι νέοι επαγγελματίες, όσοι δηλώνουν στην Εφορία καθαρά κέρδη πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, εποχικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες – γονείς μονογονεϊκής ή πολύτεκνης οικογένειας, αυτοαπασχολούμενοι σε μικρά χωριά και νησιά, όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%

Ωστόσο οι χαμένοι του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι  οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα δήλωναν στην Εφορία πενιχρά  εισοδήματα ή ακόμα και μηδενικά.

 

 

 

 

Exit mobile version