Quantcast
Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιες αλλαγές έρχονται - Με νέο τρόπο ο υπολογισμός τους - enikonomia.gr
share

Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιες αλλαγές έρχονται – Με νέο τρόπο ο υπολογισμός τους

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα για κάποιους φορολογούμενους.

Όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες, ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής εκτιμάται πως θα αλλάξει αλλά και οι διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 1.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης  θα τροποποιηθούν. Πάντως η μείωση των εν λόγω τεκμηρίων κατά σχεδόν 30% δεν αναμένεται να είναι οριζόντια.

Τι ισχύει σήμερα

Yπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η φορολογική αρχή υπολογίζει το κάθε περιουσιακό στοιχείο ξεχωριστά και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Πάντως σήμερα, κάθε φορολογούμενος έχει ένα τεκμήριο διαβίωσης. Αυτό υπολογίζεται ως  εξής:

  • Στις 3.000 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό του τεκμηρίου που θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος εάν είναι άγαμος ή έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.
  • Στις 2.500 ευρώ  διαμορφώνεται το ποσό του τεκμηρίου που θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Επιπλέον τεκμήρια διαβίωσης εφαρμόζονται και για τα ακίνητα. Αυτά υπολογίζονται κυρίως από τις αντικειμενικές αξίες τους.

Το αυτόματο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων (CAMA)

Σημειώνεται δε πως τους επόμενους μήνες θα ενεργοποιηθεί το αυτόματο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων (CAMA) το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ακίνητα.  Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων (CAMA) το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία.

Με την ενεργοποίηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος η εκτίμηση της αξίας ακινήτου θα υπολογίζεται κατευθείαν με βάση τρέχουσες, γνωστές εμπορικές αξίες των ακινήτων (σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα συναλλαγών πωλήσεων και εκτιμήσεων) και τα φυσικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (οικονομικά, πολεοδομικά, τεχνικά, κοινωνικά, νομικά, πολιτικά κλπ ) Ο υπολογισμός του τεκμηρίου διαβίωσης για την κύρια κατοικία του φορολoγουμένου γίνεται με βάση την επιφάνειά της. Αναλυτικά:

  • Μέχρι και 80 τμ. κύριοι χώροι, το ποσό του τεκμηρίου είναι 40 ευρώ ανά τμ
  • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, το ποσό του τεκμηρίου είναι 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, το ποσό του τεκμηρίου είναι  110 ευρώ ανά τ.μ
  • Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, το ποσό του τεκμηρίου είναι  200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, το ποσό του τεκμηρίου είναι 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας το τεκμήριο είναι 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όμως, τεκμαρτές δαπάνες που προκύπτουν από την παραπάνω κλίμακα προσαυξάνονται:

  •  Κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με  αντικειμενικές  τιμές από 2.800 ευρώ το τμ έως 4.999 ευρώ το τ.μ
  • Κατά 70% για κατοικίες  που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ και άνω

Για τις μονοκατοικίες τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%, ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω  ποσά  αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης  λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Επίσης  τεκμήριο διαβίωσης έχουν και τα αυτοκίνητα. Σήμερα τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά σχήματα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ έχουν τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ.
  • Αυτοκίνητα 1.200 κ.εκ. έως και 2.000 κ.εκ., παίρνουν προσαύξηση 600 ευρώ ανά 100 και κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα 2.001 κ.εκ. έως και 3.000 κ.εκ. παίρνουν προσαύξηση 900 ευρώ ανά 100 και κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα πάνω από 3.000 κ.εκ. – προσαύξηση 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όσο πιο παλιό είναι ένα αυτοκίνητο τόσο περισσότερο μειώνεται το τεκμήριο. Ωστόσο,  εάν μειωθούν τα  τεκμήρια για τα Ι.Χ., σε συνδυασμό με την περικοπή του φόρου πολυτελείας, τότε ενδέχεται να  βγουν ξανά στους δρόμους τα δίλιτρα αυτοκίνητα.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.