Τεκμαρτό εισόδημα: Έρχεται μπαραζ προσφυγών των ελεύθερων επαγγελματιών

εισόδημα

Έρχεται «μπαράζ» προσφυγών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων για το τεκμαρτό εισόδημα (τεκμήρια φορολόγησης) στα αρμόδια δικαστήρια αλλά και στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.

Μάλιστα οι θεσμικοί φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν ξεσηκωθεί επειδή ο τεκμαρτός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος αυξάνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και για τον τρόπο που διενεργείται η σχετική ελεγκτική διαδικασία.

Για τον λόγο αυτόν οι φορείς  αυτοί παρουσιάζουν σήμερα το σχέδιο δράσης τους, σε συνέντευξη τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό – εκτός από την παραπομπή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τις μάχες στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για την συνταγματικότητα των τεκμηρίων – αναμένεται κύμα ατομικών ενδικοφανών προσφυγών επαγγελματιών προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΑ) της ΑΑΔΕ προκειμένου να ακυρωθεί ο «λογαριασμός» της Εφορίας.

Η συνέντευξη

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 10:30 π.μ συνέντευξη Τύπου για δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023  προκειμένου να υπάρξει κοινή δημόσια δράση και ενιαία δικαστική αντιμετώπιση έναντι αυτού.

Η συνέντευξη αυτή θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Μιχάλη Επάμ. Ζαφειρόπουλου» (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).

Υπενθυμίζεται, σε σχετική ανακοίνωση ότι, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου θεσπίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, και όπως σημειώνεται πρόκειται για «ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες».

Στη συνέντευξη Τύπου θα παραστεί η ομάδα νομικής υποστήριξης, που θα χειριστεί την υπόθεση και καταρτίστηκε με ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Φορτσάκη και έχουν κληθεί όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα του συνταγματικού τόξου προκειμένου να αναπτύξουν δημόσια τις απόψεις τους επί αυτού του ζητήματος.

«Με τη δικαστική προσφυγή – Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσβάλλεται η υπ΄αριθμ. Α 1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του. Θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σχέδια/υποδείγματα ενδικοφανών προσφυγών προς τη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων καθώς και υπόδειγμα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων, για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες για τη δικαστική διεκδίκηση όσων επιθυμούν να προσφύγουν και ατομικά» σημειώνει σε ανακοίνωση της η η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Το νέο σύστημα  φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από την φορολογική διοίκηση να γίνει έλεγχος στο τεκμαρτό εισόδημα τους προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού. Το τεκμήριο του εισοδήματος μπορεί να αμφισβητηθεί για αντικειμενικούς λόγους (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, ασθένεια κλπ) ή για τη διενέργεια ελέγχου

Για να γίνει αυτό οι παραπάνω θα πρέπει υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση αλλά και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Συγκεκριμένα οι παραπάνω θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση τον τεκμαρτό υπολογισμό είναι απαιτητός, μέχρι να εκδοθεί απόφαση η οποία ανατρέπει το εκκαθαριστικό.
Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.

Αναλυτικά το  νέο φορολογικό καθεστώς αναφέρει τα εξής για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

α) να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και

β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.

 

Οι υπολογισμοί  του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» στο τέλος επιτηδεύματος, στο σύνολο των 735.320 ελεύθερων επαγγελματιών θα επιφέρει:

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να φέρει επιπρόσθετα έσοδα ύψους  550 εκατ. ευρώ  στους κρατικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως το 2023 από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εισπράχθηκαν 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος). Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα μόλις 120 επαγγελματίες έχουν υποβάλλει αίτημα αμφισβήτησης των τεκμηρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είτε επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους (στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία, εγκυμοσύνη κ.αλ.) είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

 

 

Exit mobile version