Quantcast
«Τειρεσίας Ενοικιαστών»: Πότε θα μπει σε λειτουργία το νέο σύστημα - enikonomia.gr
share

«Τειρεσίας Ενοικιαστών»: Πότε θα μπει σε λειτουργία το νέο σύστημα

δημοσιεύτηκε:

Αν και το σχέδιο για διαμόρφωση ενός «Τειρεσία» για κακοπληρωτές ενοικιαστές μοιάζει να προσκρούει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εντούτοις το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι αποφασισμένο να «στήσει» αυτή τη νέα βάση δεδομένων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν την «φόρμουλα» που θα επιτρέψει να παρακαμφθούν οι όποιες ενστάσεις της Αρχής ώστε ο νέος bigbrother για μισθωτές ακινήτων να τεθεί σε λειτουργία από τη νέα χρονιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του Υπουργείου να «τρέξει» τις διαδικασίες για την σύσταση ενός Τειρεσία ενοικιαστών είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου πριν συμφωνήσει με έναν μισθωτή να αποκτά πρόσβαση με ένα κλικ στο οικονομικό του «προφίλ» ώστε να καθίσταται ενήμερος για το εάν συνηθίζει να αφήνει… «φέσια» ή είναι συνεπής.

Ο big brother για τους κακοπληρωτές ενοικιαστές

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ξέρει εκ των προτέρων ποιον έχει απέναντί του και εφόσον του προκύψει… κακοπληρωτής θα λαμβάνει εύκολα την απόφασή του για το εάν θα τον δεχτεί στο ακίνητό του.

Το σχετικό μητρώο είναι στα «σκαριά» και θα διευκολύνει αρκετούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι σήμερα κινδυνεύουν ακόμη και να πληρώσουν «φουσκωμένους» φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια, κάτι που ενδεχομένως να είχαν αποφύγει αν εκ των προτέρων υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης στο «προφίλ» συνέπειας πληρωμών του νοικάρη τους.

Επί της ουσίας θα υπάρχει ένα μητρώο όπου θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία των ενοικιαστών και το προφίλ τους. Αν δηλαδή έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή αν έχουν αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ή νερού.

Συνιστά δηλαδή ένα νέο Τειρεσία τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ελέγξουν τους υποψήφιους ενοικιαστές και να αποφεύγουν τους κακοπληρωτές.

Ο ιδιοκτήτης θα έχει την δυνατότητα με… ένα κλικ να μαθαίνει εάν ο υποψήφιος νοικάρης έχει αφήσει «φέσια» σε προηγούμενους. Ο στόχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε λειτουργία το πολύ μέχρι το τέλος του 2025.

Φόρος έως και 45% για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν με ποιον συναλλάσσονται έχει συμβάλλει και στο φαινόμενο των ανείσπρακτων ενοικίων, όπου αρκετοί ιδιοκτήτες όχι μόνον δεν εισπράττουν αυτά που έχουν συμφωνήσει, αλλά κινδυνεύουν κιόλας να πληρώσουν επιπλέον φόρο ως και 45%, αν δεν καταφύγουν σε συγκεκριμένες νομικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

  • Να έχουν εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί στην Εφορία ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει υποβληθεί επιβάλλοντας έξτρα φόρο για τα συγκεκριμένα ποσά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις και με βάση την ισχύουσα κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:

  • 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος
  • 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.