Quantcast
ΤΧΣ: Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών για την Εθνική - Το Δημόσιο θα πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών - enikonomia.gr
share

ΤΧΣ: Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών για την Εθνική – Το Δημόσιο θα πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

«Το Δημόσιο δεν πρέπει να κρατήσει περαιτέρω τις μετοχές των τραπεζών. Έκλεισε πολύ θετικά η συμφωνία μεταξύ της Uni Gredit και της Alpha Bank για το 9% των μετοχών της. Αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών και για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή.

Η ερώτηση αφορούσε «την διαδικασία διάθεσης μετοχών (επαναφορά) της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ» που κατέθεσε ο βουλευτής της «Νίκης», Νίκος Βρεττός.
Ο υφυπουργός τόνισε πως «σήμερα έκλεισε και μάλιστα πολύ θετικά και μέσα από την τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συμφωνία μεταξύ της Uni Gredit και της Alpha Bank, ώστε να αγοραστεί περίπου το 9% των μετοχών της τράπεζας, στην τιμή του 1,39 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με εκείνη που είχε ανακοινωθεί η διαδικασία αυτή».

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή «είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η διαδικασία αποεπένδυσης και όχι να συνεχιστεί η διακράτηση των μετοχών από το Δημόσιο».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως «το Δημόσιο δεν πρέπει να κρατήσει περαιτέρω τις μετοχές των τραπεζών» καθώς, όπως εξήγησε, «μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αυτό είναι ένα δεύτερο ορόσημο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και απογαλακτίζεται από την στήριξη που είχε κατά την διάρκεια της κρίσης μέσω του ΤΧΣ».

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε πως «σήμερα υπάρχει και μια δεύτερη θετική είδηση που είναι ότι αύριο, Τρίτη, ξεκινάει και η διαδικασία του λεγόμενου βιβλίου προσφορών για την Εθνική Τράπεζα. Το ΤΧΣ θέτει στην διάθεση του επενδυτικού κοινού για το 20% με τιμή 5 έως 5,44 ευρώ ανά μετοχή. Και υπολογίζεται πως σε μια επιτυχή διαδικασία μπορεί να αποφέρει και ένα δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.