Quantcast
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν για τις επιχειρήσεις το 2024 - Πώς θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο - enikonomia.gr
share

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν για τις επιχειρήσεις το 2024 – Πώς θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στον επόμενο χρόνο αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές  των επιχειρήσεων και η υποχρέωση για  online δελτίο αποστολής  όλων των αγαθών που διακινούνται, όπως επεσήμανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο ΣΚΑΙ.

«Τον επόμενο χρόνο έχουμε τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές που θα εξαλείψει ένα μεγάλο κενό και ένα μεγάλο πρόβλημα που ακόμη υπάρχει στη σχέση απόδειξη του ποιος καταγράφει τη απόδειξη, εάν βγαίνει μετά η απόδειξη και εξαφανίζεται κλπ. Αυτό μέσα στο 2023 μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή.  Δώσαμε χρήματα σε επιχειρήσεις  μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης  για να προσαρμοστούν» σημείωσε και υπενθύμισε πως μέχρι τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων το POS σε ήταν στον αέρα καθώς δεν  δεν επικοινωνούσε με την ταμειακή μηχανή.

«Αυτό λοιπόν τώρα κλειδώνει …ένα μεγάλο πακέτο. Ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει  το  οποίο είναι επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η υποχρέωση να έχει κανείς  για online  δελτίο αποστολής.  Αυτό είναι τεράστιας σημασίας γιατί αυτό αφορά όλα τα αγαθά που διακινούνται. Τώρα τι γίνεται; Κόβει κάποιος ένα δελτίο αποστολής, ταξιδεύει, είναι νόμιμος όταν φτάσει στον προορισμό του και μπορεί να το σκίσει.

Τώρα το σύστημα που θα μπει και μιλάμε πάλι για εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον επόμενο χρόνο, αυτό θα έχει υποχρέωση όταν κινείται κάτι- ένα αγαθό να υπάρχει online, να έχει εκδοθεί δελτίο αποστολής και να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στην χώρα και μετά να μην μπορεί αυτό να σκιστεί  διότι αυτό θα είναι ηλεκτρονικό και θα είναι συνδεδεμένο υποχρεωτικά με το τιμολόγιο. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάμε και να δούμε  τι γίνεται »

Επανέλαβε δε πως αυτό  θα εφαρμοστεί  « τον  επόμενο χρόνο … μέχρι τα μέσα του 2024 .Αυτό είναι ρύθμιση και επένδυση του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό είναι επαναστατικό για τη διακίνηση των αγαθών  ».

Για το ηλεκτρονικό τιμολόγιο των επιχειρήσεων

Τέλος μίλησε και για το ηλεκτρονικό τιμολόγιο των επιχειρήσεων. « Τώρα μπαίνει και η ΑΑΔΕ πολύ πιο ενεργά και το άλλο πράγμα το οποίο θα αλλάξει τα πράγματα τελείως  το οποίο εν μέρη έχει ξεκινήσει να γίνεται μέσω του Μydata  και υπάρχει και μια παράλληλη μεταρρύθμιση που γίνεται στο κράτος είναι το ηλεκτρονικό  τιμολόγιο.  Όταν λέμε ηλεκτρονικό τιμολόγιο εννοούμε το τιμολόγιο που στέλνει η εταιρεία σε έναν πάροχο.  Αυτό κωδικοποιείται, ξέρει κανείς ακριβώς τι περιέχει σε αγαθά ή υπηρεσίες με ένα κοινό κωδικοποιημένο κοινό σύστημα.

Αυτό το τιμολόγιο θα εφαρμοστεί σταδιακά από όλους προς όλους. Και αυτό θα μας επιτρέψει να ξέρουμε με ακρίβεια για πρώτη φορά τι διακινείται στη χώρα και τι έχουν οι επιχειρήσεις  στις αποθήκες τους και τι πούλησαν. Αυτά όλα μαζί  θα αλλάξουν τελείως την εικόνα και μας επιτρέψουν να μειώσουμε και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές  »σημείωσε. Υπενθύμισε πως « με την απλοποίηση των μνημονίων έπαψαν να λειτουργούν μια σειρά από βιβλία .Για παράδειγμα, υπήρχε ένα βιβλίο στα φροντιστήρια στο οποίο ήξερες πόσοι ήταν οι μαθητές, μετά αυτά καταργήθηκαν για λόγους απλοποίησης αλλά δεν επωφεληθήκαμε με αντίστοιχα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης  μπαίνει ξανά στο παιχνίδι μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια παράλληλα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Γιατί  ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς έγινε ήδη  μέσα από τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.