Quantcast
Ταμειακό πρόβλημα 3,5 δις ευρώ τον Μάρτιο για τον προϋπολογισμό - enikonomia.gr
share

Ταμειακό πρόβλημα 3,5 δις ευρώ τον Μάρτιο για τον προϋπολογισμό

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ταμειακό έλλειμμα περίπου 3,5 δις ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει ο προϋπολογισμός τον Μάρτιο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τουλάχιστον για την ενίσχυση των εσόδων.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «εκλογικό κύκλο» που έζησε η οικονομία τους προηγούμενους δύο μήνες, λόγω της επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και των πρόωρων εκλογών.

Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα του προϋπολογισμού υπολογίζονταν στα 2,5- 2,6 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αναλώθηκε στην πληρωμή υποχρεώσεων για να καλυφθεί η τρύπα των εσόδων ύψους 1,4 δις ευρώ το Δεκέμβριο και 1 δις ευρώ τον Ιανουάριο.

Με βάση την επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού, αν όλα πήγαιναν καλά, το ταμειακό έλλειμμα του Μαρτίου θα έφτανε τα 2,1 δις και θα καλύπτονταν κατά ένα μέρος από το αποθεματικό και κατά ένα άλλο μέρος από την έκδοση εντόκων γραμματίων. Μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις το έλλειμμα στο ταμείο του κράτους αναμένεται πλέον να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3,5 δις ευρώ ποσό, που θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων και τον Φεβρουάριο.

Η άσχημη αυτή εξέλιξη προμηνύει ακόμη και αδυναμία κάλυψης ανελαστικών δαπανών, όπως είναι οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Την ίδια ώρα η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει πλέον δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού που συνεπάγεται ο ELA, δυσκολεύουν ακόμη και την αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων ύψους 2,5 δις ευρώ που υπάρχουν ως υποχρεώσεις χρέους για τον τρίτο μήνα του χρόνου.

Δεδομένο είναι στο μεταξύ ότι η Κυβέρνηση, μη αποδεχόμενη να συζητήσει για την συνέχιση του μνημονίου, έχει ακυρώσει την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ που θα έπρεπε να είχε καταβληθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

 Έχει ακυρώσει επίσης και τα 7,1 δις ευρώ που θα έπαιρνε το 2015 από το δάνειο του ΔΝΤ.

Τώρα πλέον το βάρος περνά στην αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών αρμόδια για τα θέματα των εσόδων κ. Νάντια Βαλαβάνη και τον καθύλην αρμόδιο για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού αναπληρωτή υπουργό κ. Δημήτρη Μάρδα.

Η κ. Βαλαβάνη θα προσπαθήσει να αυξήσει τις εισπράξεις των εσόδων, ενώ ο δεύτερος θα προσπαθήσει να περιορίσει ή να μεταχρονολογήσει μια σειρά δαπανών ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά οι ανάγκες του κράτους .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.