Ταίπρας: Αντιμετώπιση των παθογενειών αντί μείωσης μισθών στο δημόσιο

Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί συστηματικά με την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της δημόσιας διοίκησης, που αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη μείωση των μισθών στο δημόσιο, αλλά στην πολιτική αντιμετώπισης των παθογενειών με βάση τους παρακάτω άξονες:

1) Νέοι Οργανισμοί σε όλα τα υπουργείς χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων

2) Απλοποίηση διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκηαης, συμπεριλαμβανομένης της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων

3) Κωδικοποίηση της νομοθεσίας

4) Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και των φορολογικών διαδικασίων, η οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αποτελεί πραγματικό στοίχημα, καθώς θα αντιμετωπισθεί με αυτή και ο αθέμιτος αναταγωνισμός στην ελληνική αγορά 

5) Αμείλικτη πατάξη διαφθοράς και

6) Επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. 

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βασίζεται συνεχώς σε εξωτερική χρηματοδότηση, αλλά πρέπει να δημιουργήσει τα δικά της μέσα για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, συπεριέλαβε:

1) Τη δημιουργία μίας εθνικής αναπυξιακής τράπεζας

2)Τη συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαική Τράπεζα Αναοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD)

3) Τη σμμετοχή της χώρας στο πακέτο Γιούνκερ.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στις προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, που θα αποβλέπουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και της εμπιστοσύνης μεταξύ οφειλετών και δανειστών, καθώς και στην παροχή της δυνατότητας να κάνουν νέα αρχή οι οφειλέτες. Οι προτάσεις της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, έχουν κατατεθεί στους θεσμούς, και πολύ σύντομα θα δοθεί το σχετικό νομοσχέδιο σε δημόσιο διάλογο. 

Παρά τις δυσκολίες, κατέληξε ο πρωθυπουργός, “είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός”. 

Exit mobile version