Τα τρία «όχι» Βαρουφάκη στο Eurogroup που «σκότωσαν» την επιμέρους συμφωνία

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, συνέχιση των πλειστηριασμών και της λιτότητας για τα επόμενα χρόνια, ήταν τα αιτήματα των υπουργών Οικονομικών του ευρώ προς την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν σε μια μερική συμφωνία με την Ελλάδα.

Το όχι σε όλα του Γιάνη Βαρουφάκη, «σκότωσε» την επιμέρους συμφωνία και έκανε έξαλλους του ΥΠΟΙΚ των κρατών μελών του ευρώ, με πρώτον τον κ. Σόϊμπλε, οι οποίοι πλέον ζητούν συμφωνία σε όλα, για να προχωρήσουν στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

Δίνοντας την δική του εικόνα από την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurorgroup στην Ρίγα, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε την δική του εκδοχή για το τι συνέβη και ειδικότερα για το τι του ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Τόνισε συγκεκριμένα, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών και ειδικά στο μέσο μιας μεγάλης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

Δεν μπορεί επίσης να συναινέσει στην συνέχιση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες, ρίχνοντας παράλληλα τις αξίες της ακίνητης περιουσίας ακόμη χαμηλότερα.

Δεν μπορεί τέλος να συναινέσει στο να υπάρξουν στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, παρατείνοντας την λιτότητα για τους Έλληνες πολίτες. Τούτο, παρά την σύγκλιση που υπήρξε για την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, περισσότερο επειδή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα του 3% του ΑΕΠ για το 2015 και πολύ λιγότερο για να υπάρξει ελάφρυνση της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ.  Βαρουφάκης, συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση, ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε» είπε ο υπουργός.

Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας, ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».

Δεν απάντησε όμως στο αίτημα των εταίρων αλλά και των θεσμών για την μεταφορά του κέντρου της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατό.

Exit mobile version