Quantcast
Τα τρία "αγκάθια" της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

Τα τρία “αγκάθια” της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Με διαφωνίες και ενστάσεις σε τρία σημαντικά θέματα –τον νόμο Κατσέλη, τον κατώτατο μισθό και τις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως την Εγνατία Οδό–, ξεκινούν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα συγκεκριμένα θέματα δεν αποκλείεται τελικά να φτάσουν προς συζήτηση ακόμη και στο Eurogroup της 11ης Mαρτίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση ή μη των 750 εκατ. ευρώ των SMPs και ΑNFAs (επιστροφή κερδών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν).

Πρόκειται για θέματα πολιτικά ευαίσθητα, στα οποία η κυβέρνηση προφανώς θα ήθελε να αποφύγει αντιδημοφιλείς λύσεις, ιδίως στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Για το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, το επίμαχο σημείο είναι το όριο της αξίας της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας. Οπως είναι γνωστό, το όριο αυτό φτάνει σήμερα στις 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Οι τράπεζες θέλουν να κατέβει το όριο αυτό στις 100.000 ευρώ και οι θεσμοί βρίσκονται σε ανάλογο μήκος κύματος. Εξ ου και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, θα είναι ευκολότερο να συμφωνήσουν και οι θεσμοί. Ακόμη, όμως, δεν βρισκόμαστε εκεί. Το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη δεν θα αναπροσαρμόζει απλώς τα όρια του σημερινού νόμου, αλλά θα είναι ένα εντελώς νέο πλαίσιο, ανάλογο με το κυπριακό μοντέλο, που θα προβλέπει δυνατότητα «κουρέματος» εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει την αξία του ακινήτου. Οπως προκύπτει από σύσκεψη προετοιμασίας των συναντήσεων της ερχόμενης εβδομάδας, το όριο θα αφορά την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Επιπλέον, το νέο σχήμα θα προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από το κράτος, με εισοδηματικά κριτήρια. Το σχετικό όριο θα καθοριστεί με βάση τα περιθώρια που δίνει το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ.

Για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση προτάσσει τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής του υπουργείου, που προβλέπουν αυξήσεις μεταξύ 5% και 10%, με επικρατέστερο ένα ενδιάμεσο σενάριο της τάξης του 7,5%. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει εμμέσως, διά στόματος Πιερ Μοσκοβισί, τις ανησυχίες της ως προς το ύψος των αυξήσεων, συνιστώντας «σύνεση» και προειδοποιώντας ότι οι αυξήσεις πρέπει να είναι συμβατές με την οικονομική κατάσταση και το επίπεδο της ανεργίας. Η κυβέρνηση αναμένεται να πιέσει για σχετικά υψηλές αυξήσεις, καθώς στο συγκεκριμένο μέτρο, που θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου, ποντάρει πολλά, ενόψει εκλογών.

Για την Εγνατία Οδό, οι θεσμοί εκφράζουν έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις, για τις οποίες θεωρούν ότι φέρει ευθύνες ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, και τονίζουν ότι είναι επείγον να αρχίσει να σημειώνεται κάποια πρόοδος και να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή θέματα. Πέρα από τα παραπάνω τρία «αγκάθια», σημαντική εκκρεμότητα είναι η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων στα υπουργεία, η οποία –αν και εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι– δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προθεσμία που έχει θέσει η Κομισιόν για να ικανοποιηθούν τα 16 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ», είπε χθες αρμόδια κυβερνητική αξιωματούχος.

Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει, επίσης, με πρόσφατη επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, ότι πέραν των 16 προαπαιτουμένων, περιμένει ενημέρωση για το πιθανό κόστος των επικείμενων δικαστικών αποφάσεων για τις περικοπές των συντάξεων και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.

Οι θεσμοί έχουν εκτιμήσεις για κόστος της τάξης των 6-14 δισ. ευρώ, ενώ στην Αθήνα κυβερνητικοί υπολογισμοί το ανεβάζουν μέχρι και στα 29 δισ. ευρώ, εφόσον η αναδρομικότητα ισχύσει για όλους και από το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, η κυβέρνηση σκοπεύει να «απαντήσει» σε πιθανές δημοσιονομικά καταστροφικές δικαστικές αποφάσεις, κυρίως, με ψήφιση νέων νόμων. Διαφορετικά, ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το κόστος. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών την Τρίτη.

Πηγή πληροφοριών: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.