Τρία είναι τα μεγάλα “αγκάθια” που θα κρίνουν την εξέλιξη του σημερινού EuroWorking Group, ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει τα 7,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά προαπαιτούμενα που δεν είχαν έως χθες ικανοποιηθεί και ίσως δυσκολέψουν σήμερα την απόφαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών ήταν τα εξής:
1. Η επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης και την έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν για τις 20 Ιουνίου, αλλά επιχειρείται να επιταχυνθεί ώστε να ξεκαθαριστούν οι όροι της επένδυσης.
2. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της διοίκησης του νέου υπερταμείου. Οι δανειστές θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα στελέχη του νέου Ταμείου θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο της άσκησης δίωξης εις βάρος τους. Από την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έξι στελέχη βρέθηκαν κατηγορούμενα για απιστία εις βάρος του Δημοσίου, εκ των οποίων τρία ήταν υπήκοοι άλλων χωρών της ευρωζώνης που είχαν τοποθετηθεί για να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους. Σε μια κίνηση με σημασία, ο ανακριτής τούς άφησε ελεύθερους το περασμένο Σάββατο χωρίς περιοριστικούς όρους διευκολύνοντας τη θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Ακόμη όμως εκκρεμεί η θέσπιση προστατευτικής διάταξης για τα μέλη του νέου Ταμείου.
3. Η μεταβίβαση του υπολοίπου ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 5%, του ΟΤΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.