Μία μεγάλη σειρά από σκληρά προαπαιτούμενα προβλέπει η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα, όπως καταγράφηκε στο πεντασέλιδο κείμενο που δόθηκε χθες βράδυ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με “Το Βήμα”, τα πρώτα πακέτα μέτρων προβλέπεται ότι θα πρέπει να ψηφισθούν την 1η Ιουλίου.
H πρόταση προβλέπει δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%) για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ συνολικά προβλέπει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3 δισ. ευρώ φέτος. Στον συντελεστή 11% θα τεθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία, ενώ στην πρόταση περιλαμβάνεται κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Επιπλέον οι δανειστές ζητούν σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αυξημένη συμμετοχή συνταξιούχων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρη εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων και «περαιτέρω άμεσα βήματα» στο συνταξιοδοτικό ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) με νέο σύστημα που θα συνδέει στενότερα τις εισφορές με τις παροχές. Ουσιαστικά, με δεδομένο το μέγεθος των απαιτούμενων εξοικονομήσεων, οι δανειστές ζητούν τη μείωση των συντάξεων.
Παράλληλα, ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% στην συνέχεια. Προτείνουν, επίσης,συμπληρωματικό προϋπολογισμό και πρόσθετες παρεμβάσεις, αν υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι.
Απαιτούν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ή παραλλαγής του και το 2016 και να αυξηθούν οι συντελεστές του, σε περίπτωση που μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές, ώτσε να υπάρχουν έσοδα 2,65 δισ. ευρώ. Ζητούν 100% προκαταβολή στην παρακράτηση φόρου επιχειρήσεων, κατάργηση ειδικών καθεστώτων αγροτών και των εκπτώσεων/επιδομάτων στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό ντίζελ.
Επιπρόσθετα, ζητούν από το 2016 εφαρμογή του νέου μισθολογίου, η οποία θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών σε κατηγορίες δημοσίων υπαλήλων, με αναδιάρθρωση επιδομάτων, επιβολή ορίων στις αμοιβές και στο προσωπικό συμβατών με το μνημόνιο έως και το 2019.
Ζητούν επίσης αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ
Οι δανειστές ζητούν δέσμευση ότι δεν θα γίνει καμία δημοσιονομική πράξη που να υπονομεύσει την φερεγγυότητα των τραπεζών. Ζητούν την ανάπτυξη στρατηγικής που θα επιστρέψει τις τράπεζες σε ιδιωτική ιδιοκτησία προσελκύοντας διεθνείς στρατηγικούς επενδυτές. Στο θέμα των κόκκινων δανείων, οι δανειστές τονίζουν ότι θα πρέπει να επιλυθεί ζητώντας και βοήθεια από ξένους ειδικούς με παράλληλη ανάπτυξη ενός δικτύου προστασίας για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες.
Ζητούν επίσης διασφάλιση και σεβασμό από την κυβέρνηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, ανά τρίμηνο κατάθεση στην ΤτΕ σχεδίων χρηματοδοτικών αναγκών (funding plan). Το ΔΣ των τραπεζών, θα τοποθετείται σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο και σε συμφωνία με την νομοθεσία της ΕΕ και τις διεθνείς πρακτικές.