Quantcast
Τα προϊόντα - «πρωταθλητές» στις ελληνικές εξαγωγές - enikonomia.gr
share

Τα προϊόντα – «πρωταθλητές» στις ελληνικές εξαγωγές

δημοσιεύτηκε:

Οι πρωταγωνιστές των εξαγωγών για το εξωτερικό εμπόριο της  Ελλάδας, αναδείχθηκαν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις εξαγωγές ελαιολάδου αλλά και ο κλάδος των πετρελαιοειδών το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με  τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Ειδικότερα, σημαντικές  αυξήσεις κατέγραψαν οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ελλάδας, λόγω των ευνοϊκών δεδομένων εγχώριας παραγωγής σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και σημαντική  άνοδο σημείωσε και ο κλάδος  των πετρελαιοειδών της Ελλάδας,  διότι είχε τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο.

Η ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) και τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι: η συνολική αξία των εξαγωγών, σημείωσε πτώση  1,8% το πρώτο τρίμηνο 2015 (δηλαδή  6,27 δισεκατομμύρια ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2014, όπου είχαν σημειωθεί  6,38 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, στις εξαγωγές προϊόντων, καταγράφεται αύξηση 14% (549,1 εκατομμύρια ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2014.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζουν αύξηση 14,5%, και εάν συμπεριληφθούν και τα πετρελαιοειδή, τότε η Ελλάδα  καταλαμβάνει  το 52,4% των συνολικών εξαγωγών.

Επιπλέον  αύξηση 45,8% σημειώνουν οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Βόρεια  Αμερική,  ενώ οι εξαγωγές της  χώρας σημειώνουν αύξηση 73,1%  προς τη Λατινική Αμερική και 31,1% προς την Ινδία.

Τις θέσεις που καταλαμβάνουν τα ελληνικά προϊόντα σε κάποιες από τις 100 παγκόσμιες κορυφαίες αγορές που εντάχθηκαν πρόσφατα, είναι οι παρακάτω: Νησιά Φώκλαντ (65η θέση), Νησιά Μάρσαλ (66η), Αντίγκουα (81η), Μπαχάμες (82η), Βιετνάμ (87η), Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (89η), Ομάν (92η), Αζερμπαϊτζάν (93η), Δημοκρατία Κονγκό (94η), Συρία (95η), Ανγκόλα (97η) και Σρι Λάνκα (98η).

Ακόμη, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί 20,2%, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σημειώνουν αύξηση 10,6%, αλλά συγχρόνως  5,2% αυξήθηκαν οι εξαγωγές πρώτων υλών της χώρας. Αύξηση 10,2% σημείωσε και στις χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα.

Τα ελληνικά προϊόντα  που εντάχθηκαν πρόσφατα στην παγκόσμια κατάταξη  100 κορυφαίων αγορών,  καταλαμβάνουν τις παρακάτω θέσεις:

 Άλλα ελαιόλαδα, λαμπάντ κτλ. (27η και 48η θέση), ‘Άλλοι σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου και αερίου (31η), οχήματα (66η), μετρητές ηλεκτρισμού (79η), ρεοστάτες-ποτενσιόμετρα (81η), τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα (89η), ηλεκτρική ενέργεια (91η), βαμβάκι ιατρικής χρήσης (92η), εξαρτήματα αεροπλάνων (93η), σμέουρα-βατόμουρα (94η), κοσμήματα (96η), ψάρια καπνιστά (98η).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.