Tα «μυστικά» των μπλε φακέλων – Ολες οι δράσεις των υπουργείων ανά μήνα για το 2025

φάκελοι

Ως έτος-εφαλτήριο προκειμένου να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο, ώστε να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων και της περαιτέρω μείωσης της φορολογίας το 2026 και το 2027, χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το 2025. Στον ενδελεχή και ανά μήνα προγραμματισμό του νέου έτους, που εκπόνησε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, με τη συνδρομή της γ.γ. Συντονισμού, Εύης Δραμαλιώτη, που σας παρουσιάζει αποκλειστικά η Realnews, αποτυπώνονται ευκρινώς οι  προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στην οικονομία, στην υγεία, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις μεταφορές και στην παιδεία.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων επισημαίνει, εξάλλου, ότι μολονότι η διάρθρωση του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου στους 12 μήνες του 2025 είναι εν πολλοίς μια εσωτερική υπόθεση, στη συγκεκριμένη άσκηση ενσωματώθηκε και η… διεθνής παράμετρος και συγκεκριμένα ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην ευρωζώνη, αλλά και οι συνέπειες της νέας πολιτικής των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ στα «θερμά» μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Ο προβιβασμός της Ελλάδας σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026, επίτευγμα που ευοδώθηκε χάρη στις πολυεπίπεδες επαφές και τους λεπτούς χειρισμούς τόσο του πρωθυπουργού όσο και των δύο υπουργών Εξωτερικών από το 2019, Νίκου Δένδια και Γιώργου Γεραπετρίτη, και που τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο, φέρνει εκ των πραγμάτων τη χώρα μας σε προνομιακή θέση ως προς την αντιμετώπιση προκλήσεων παγκόσμιου χαρακτήρα και την επίλυση των σημαντικότερων διεθνών διενέξεων. Στην εσωτερική πολιτική ατζέντα, ο πρώτος μήνας του νέου έτους εμπερικλείει όλες τις θετικές οικονομικές ειδήσεις, που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης του περασμένου Σεπτεμβρίου, από το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» έως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Τον Φεβρουάριο ξεκινά το φιλόδοξο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό περισσότερων από 400 σχολείων. Τον Μάρτιο, τη σκυτάλη παίρνουν οι υποδομές με την υπογραφή της σύμβασης για έξι έργα εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου σε Πελοπόννησο και Κρήτη, αλλά και την υπογραφή της σύμβασης για το κύριο κομμάτι του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. Τον Απρίλιο αναμένεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και τον Μάιο η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Τον Ιούνιο, ολοκληρώνονται τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη φωτιά του περασμένου Αυγούστου στην Αττική, ενώ θα συναφθεί η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό 40 νοσοκομείων και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Τον Ιούλιο, ξεκινά η απονομή στους ενστόλους του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας και τον Αύγουστο ακόμη 200 λεωφορεία φυσικού αερίου τίθενται σε κυκλοφορία στην Αττική.

Τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων. Τον Οκτώβριο, θα δοθεί η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, ύψους 7.200 ευρώ ετησίως, για τους γιατρούς δομών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τον Νοέμβριο, επεκτείνεται το μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά και τον Δεκέμβριο, παραλαμβάνεται από το Πολεμικό Ναυτικό η πρώτη φρεγάτα τύπου Belharra, αναβαθμίζονται 23 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στην έκδοση Viper, ενώ παραδίδεται στην κυκλοφορία ο «πολύπαθος» αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Exit mobile version