Στα οφέλη της διάταξης για την παράλληλη απασχόληση, που περιλαμβάνεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM. Όπως είπε, όποιος έχει δεύτερη δουλειά και πληρώνει περισσότερα ένσημα, θα έχει υψηλότερη σύνταξη.
Αναλυτικά όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Για την ηλεκτρονική καταγραφή των ροών μισθωτής απασχόλησης:
«Η ΕΡΓΑΝΗ που είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο, για την ηλεκτρονική καταγραφή των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε σε βάθος τετραετίας αύξηση 398.385 μισθωτών, δηλαδή σε ποσοστό 17,3. Το σημαντικό είναι ότι είχαμε συν 438.172 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή, τον Ιούλιο του ’19 το 26,8% των θέσεων ήταν μερικής απασχόλησης ενώ φέτος τον Ιούλιο το ίδιο ποσοστό έπεσε κάτω από το 24%. Άρα, έχουμε μία σαφή τάση προς τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και σαφή αντιστροφή της πορείας της κυριαρχίας μερικής απασχόλησης. Έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερες θέσεις εργασίας, έχουμε δύο φορές αύξηση του βασικού μισθού και έχουμε κλάδους όπου ο μέσος μισθός είχε ανέβει σημαντικά. Παραδείγματος χάρη στον τουρισμό η κλαδική του σύμβαση είναι 1.900 ευρώ».
Για την ανταποδοτική εισφορά της παράλληλης απασχόλησης:
«Δεν υπάρχει πληρωμή εισφοράς χωρίς ανταπόδοση. Η πληρωμή της εισφοράς είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, υποχρεωτικά από το Σύνταγμα. Άρα, όποιος έχει δεύτερη δουλειά και πληρώνει περισσότερο ένσημα, θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Τόσο απλά. Δεν θα μετριέται ως επιπλέον χρόνος. Δηλαδή για να βγαίνεις νωρίτερα στη σύνταξη. Θα μετριέται όμως στο ύψος της σύνταξης».
Για τα πλεονεκτήματα της δεύτερης εργασίας:
«Οι πολλαπλοί εργοδότες ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου. Όταν ο εργαζόμενος εξαρτά τη ζωή του και το μισθό του από έναν εργοδότη, η διαφορά μεταξύ τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Διαφορά ισχύος εννοώ. Όταν όμως ο εργαζόμενος έχει και εναλλακτική λύση δεύτερου εργοδότη και ξέρει ο πρώτος εργοδότης ότι αυτός έχει ήδη βρει και δεύτερη δουλειά, τότε η διαφορά της ισχύος μεταξύ των δύο μερών, μειώνεται δραστικά υπέρ του εργαζόμενου».
Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο:
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποτύπωση της πραγματικότητας σε ένα νομικό κείμενο. Αφήστε που το μισό είναι Ευρωπαϊκή οδηγία. Προσπαθώ να καταλάβω πως το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν την Ευρωπαϊκή οδηγία. Πως θα τις καταψηφίσουν κόμματα που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Αφού η εφαρμογή είναι υποχρεωτική. Είμαι περίεργος».