Του Τάσου Δασόπουλου
Με μεγάλη αγωνία περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου την απάντηση της τρόικας, μετά το πακέτο των προτάσεων που έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο οικονομικών, λίγες μόνο μέρες μετά την αποτυχία του «Παρίσι ΙΙ».
Ο λόγος είναι ότι η πρόταση της Κυβέρνησης που προέκυψε μετά από 48 ώρες συνεχή διαβούλευση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο , δεν κλείνει ούτε στο μισό την απόσταση που χωρίζει τις απαιτήσεις της τρόικας από αυτό που προτίθεται να δώσει η ελληνική πλευρά .
Χωρίς την παρέμβαση του «από μηχανής θεού» , δηλαδή την πολιτική παρέμβαση είτε από τον πρόεδρο της Commisssion κ Γιούνκερ και της κ. Λαγκάρντ υπάρχουν έξι συν ένα σημεία της διαπραγμάτευσης για τα οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα κάνουν πίσω. Συγκεκριμένα :
1 Στο θέμα του ΦΠΑ η Κυβέρνηση ένα χρόνο μετά τον αγώνα του ΦΠΑ στην εστίαση έκανε την κίνηση να προτείνει τον διπλασιασμό από το 6,5% στο 13 % του υπερμειωμένου συντελεστή για τα ξενοδοχεία τα θέατρα και άλλες δραστηριότητες που δεν αποτελούν «καθημερινότητα». Η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ είχε ζητήσει στο Παρίσι την ολοκληρωτική κατάργηση του συντελεστή του 6,5%. Σε ότι αφορά τους το χαμηλό συντελεστή του 13% και τον υψηλό του 23% ζήτησε «μετατάξεις» προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να αυξηθεί η τελική απόδοση του φόρου και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στο βασικό έμμεσο φόρο η οποία υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ το χρόνου . Μάλιστα έχουν στο τραπέζι ως προτάσεις την θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή την μικρή αύξηση του υψηλού συντελεστή στο 23,5%
2 Η Κυβέρνηση έχει ξεχάσει τελείως στην πρόταση της την αναμόρφωση της ρύθμισης των 100 δόσεων που ζήτησε επιτακτικά η ΕΕ κατά τις συνομιλίες του Παρισιού . Ο λόγος είναι απλώς. Η ρύθμιση αποτελεί νόμο του κράτους και μετρά ήδη 150.000 αιτήσεις υπαγωγής τόσο στις Δ.Ο.Υ όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία
3 Ανύπαρκτη είναι η πρόταση για την συνολική ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τα οποία πιέζουν από τον Μάρτιο τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ και η ΕΕ . Κόκκινο πανί είναι η εμμονή του υπουργείου ανάπτυξης για διατήρηση του νόμου Κατσέλη που καθυστερεί σημαντικά την εκκαθάριση των δανείων των νοικοκυριών .
4 Στο μέγα θέμα του ασφαλιστικού η Κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια σταδιακά μέχρι το 2018 . Η τρόικα ζητά την εφαρμογή του μέτρου εδώ και τώρα , ακόμη και γι αυτούς που είναι 59 ή 60 ετών.
5 Στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας , το υπουργείο εργασίας προτείνει κάποια νομοθετική θεσμοθέτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Αρνείται όμως να δεχθεί την επαναφορά της ανταπεργίας ( lock out) και την αλλαγή των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας .
6 Στο Δημόσιο τομέα ,δίνει ένα νέο μισθολόγιο με μικρότερο εισαγωγικό μισθό για το νέο θεσμό των «δόκιμων δημοσίων υπαλλήλων» που θα ισχύσει από την 1.1.2015 . Ξεχνά όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα για την συνέχιση της κινητικότητας και τις 2000 απολύσεις που απαιτεί το μνημόνιο για τον επόμενο χρόνο .
7 Η πρόταση της Κυβέρνησης δεν περιέχει εγγυήσεις, για περαιτέρω απελευθερώσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με βάση τις παρατηρήσεις από την χρήση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ , ώστε να μειωθούν ταχύτερα οι τιμές .
Μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία στην προσέγγιση των δύο πλευρών, θα έχει ως αποτέλεσμα μια -καθόλου επιθυμητή- τεχνική παράταση του μνημονίου ,η οποία θα συνοδεύεται και με δεσμεύσεις για την υλοποίηση όσων θα συμφωνηθούν, όποτε και αν γίνει αυτό.